Guláš pana hajného - LC
Moc dobrý lowcarb zvěřinový guláš...zde s LC knedlíkem. www.jidelniplan.cz/recepty/lc-knedlik-levnejsi-varianta
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
- Dušení
- Historické
- Lchf, low carb
- Mixér
- Obědy a večeře
- Orestování
- Paleo
- Posvícení
- Primal
- Recepty po babičce
- Vaření
- Vaříme ze základu
- Whole30
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
kančí maso na guláš | 800 g |
slanina | 80 g |
cibule | 3 kusy |
česnek stroužky | 3 kusy |
rajský protlak | 2 lžíce |
houby lesní čerstvé, směs | 100 g |
paprika sladká mletá | 2 lžičky |
paprika čili pálivá | 1 špetka |
kmín mletý | 1 lžička |
majoránka sušená drhnutá | 1 lžička |
sůl | 2 lžičky |
pepř černý mletý | 0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Maso očistíme a nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, slaninu na kostičky. V kastrole rozškvaříme slaninu. Pokud máme hodně libovou, přidáme podle potřeby trochu sádla nebo oleje. Přidáme cibuli a usmažíme ji do zlatohněda. Ke konci smažení přidáme prolisovaný česnek (kdo má rád, nemusí česnek smažit a může jej přidat až do hotového guláše).
-
K osmahnuté cibuli a česneku přidáme mletou papriku a ještě krátce osmahneme. Přidáme maso a opečeme, aby se nám zatáhlo. Potom osolíme, opepříme, přidáme kmín, majoránku a rajský protlak. Důkladně promícháme, podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme na mírném ohni. Během dušení podle potřeby podléváme. Občas zamícháme.
-
Když je maso téměř měkké, vybereme jej děrovanou lžící z kastrolu. Tyčovým mixérem rozmixujeme omáčku dohladka. Potom do kastrolu vrátíme maso a přidáme nakrájené houby. Dodusíme doměkka.
-
Jako přílohu jsem zvolila knedlík z bramborové vlákniny. Recept najdete v tomto odkazu: www.jidelniplan.cz/recepty/lc-knedlik-levnejsi-varianta
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů