Guacamole - salsa z avokáda
Avokádové GUACAMOLE je mexická klasika, na které si pochutnávali i staří Aztékové. Servírujeme k mexické kuchyni, jako pomazánku nebo jako dip k hlavnímu jídlu. Vyzkoušejte ji - zaručeně si ji oblíbíte:)
- 15m
- 4 porce
- jednoduché
- Bez tepelné úpravy
- Lchf, low carb
- Mexická
- Paleo
- Pomazánky
- Primal
- Rostlinný původ
- Slavnostní tabule
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
- Whole30
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
avokádo | 2 kusy |
cibule červená | 0,5 kusu |
limetka | 1 kus |
chilli lusky celé | 1 kus |
koriandr čerstvý nať | 1 hrst |
pepř černý mletý | 1 špetka |
sůl | 0,5 lžičky |
česnek | 1 stroužek |
Postup přípravy
-
Základem úspěchu je správně dozrálé avokádo - mělo by mít čistou stopku, beze stop plísně a na pohmat by mělo lehce pružit. Avokáda rozkrojte podélně a vyndejte pecku. Lžicí vydlbejte dužinu a očistěte od případných hnědých kousků. Přidejte najemno nasekanou cibulku, utřený česnek, sůl, pepř a limetovou šťávu podle chuti. Vidličkou vše rozmačkejte do konzistence hrubé kaše. Pokud máte rádi ostřejší, přidejte i najemno nasekanou papričku. Stejně tak můžete nebo nemusíte přidat koriandr - někomu jeho chuť zkrátka nesedí. Guacamole můžete doladit podle vlastní chuti přidáním dalších ingrediencí - přidáním ja kostičky nakrájených rajčat, nastrouhaného sýru pecorino nebo výměnou bylinek. - například bazalkou. To už je ale té pravé mexické varianty hodně daleko:)
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů