Grilovaná vepřová krkovice

Kateřina Gallinová

Účastní se soutěže: Zdravě s Goodie

Grilovaná vepřová krkovice

Grilovaná vepřová krkovice musí být dostatečně propečená, ale zároveň ji nesmíte připálit nebo vysušit. Pak bude krásně měkká a šťavnatá. Můj osvědčený postup zahrnuje nakrájení krkovičky na silné plátky a dlouhou dobu naložení. Používám hodně česneku, nerafinovanou mořskou sůl (našedlou bretaňskou) a trochu bylinek. Postup grilování jsem pro vás vyzvěděla od manžela.

Postup přípravy

  1. Vepřovou krkovici nakrájenou na silnější plátky z obou stran osolte a velmi jemně opepřete. Česnek oloupejte a prolisujte. Maso důkladně promněte s česnekem a bylinkami.

  2. Plátky ochucené krkovičky potřete olejem a uzavřete je do vhodné nádoby. Uložte na alespoň jeden den do chladničky. Lépe chutná maso naložené dny dva.

  3. Naloženou krkovici alespoň hodinu před grilováním vyndejte z lednice, aby nebyla studená. Poté ji opečte na rozpáleném grilu pod poklopem (při 200 až 220 °C), z každé strany přibližně 10 minut. Záleží na tloušťce masa a teplotě grilu.

  4. Ke grilované krkovici se hodí syrová zelenina, jako jsou okurky, papriky a rajčata. Skvělé k ní pasuje i zelí ve formě salátu coleslaw. Často ale připravuji zelný salát jen úplně jednoduše. Nakrájím na tenké proužky mladé bílé zelí a důkladně ho promnu s nerafinovanou mořskou solí. Zelí poté nechám v ledničce odležet 30 minut nebo i déle. Toť vše, dobrou chuť.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte