Tak přiznám se, že tohle jídlo nevařím moc často. Vlastně jsem na něj nějak pozapomněla a to je velká škoda, protože je to náááramná dobrota.
Ale zda je to původem národní pokrm Ukrajinců, Poláků, Slováků, Rumunů nebo snad Romů, to asi jen tak nerozlousknu. Přou se o to totiž už hodně dlouho...
- 2h
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Náplň | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
500 g |
500 g |
120 g |
120 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1,5 kusů |
1,5 kusů |
750 ml |
750 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Rýži si uvaříme klasicky doměkka v osolené vodě a necháme prochladnout. Na oleji necháme zpěnit 1 nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme 3/4 nastrouhané mrkve, mírně opražíme, přidáme 3/4 rajského protlaku a mleté maso a zarestujeme. Přisypeme rýži, mletou papriku, sůl a mletý pepř, promícháme a odstavíme. Do zchladlé směsi přidáme vajíčko a důkladně promícháme.
-
Zelný košťál seřízneme a kolem dokola nožem do hloubky obkroužíme, vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a lehce vaříme asi 15 minut. Po uplynutí této doby už by se měly dát uvolnit jednotlivé listy. Vždy jeden "vylovím", seříznu tvrdé žebro, vložím na okraj listu lžíci masové náplně a složím jako obálku (nejdříve přehnu přes náplň okraj, který mám blíže k tělu, pak oba boční volné okraje proti sobě a nakonec domotám) a ukládám těsně vedle sebe do pekáče.
-
Na pánvi necháme na oleji zesklovatět zbylou 1 nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme zbytek mrkve a rajského protlaku, zarestujeme, zalijeme 750ml vody, přidáme bujón, důkladně promícháme a necháme chvilku povařit. Nalijeme na závitky, pekáč pěkně neprodyšně zakryjeme alobalem a pečeme cca 45 minut na 190 stupňů.
-
Podáváme bez přílohy, pouze s pečivem, doladěné zakysanou smetanou.
Makronutrienty
45%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 302 kJ | 1 129 kJ |
Kalorická hodnota | 72,1 kcal | 270 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,2 g
0,482 g |
23,2 g
1,81 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,62 SVJ | 2,32 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,02 g
1,12 g |
15,1 g
4,18 g |
Bílkoviny | 3,67 g | 13,7 g |
Sůl | 0,278 g | 1,04 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů