Gnocchi al funghi (houbové bramborové noky)
Italský recept ve veganské variantě, kdy jsou gnocchi doplněny o krémovou omáčku plnou hub.
- 20m
- 2 porce
- středně obtížné
- Dušení
- Evropská
- Historické
- Obědy a večeře
- Orestování
- Rostlinný původ
- Vaření
- Vegetariánské recepty
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
olej řepkový | 1 lžíce |
houby lesní čerstvé, směs | 120 g |
sůl | 2 špetky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
kmín drcený | 0,5 lžičky |
bazalka sušená drhnutá | 1 lžička |
ocet balsamikový | 1 lžíce |
mléko rostlinné | 0,5 hrnku |
chilli sušené mleté | 1 špetka |
česnek stroužky | 2 kusy |
droždí lahůdkové sušené, tebi | 1 lžička |
noky, gnochi | 300 g |
petrželka, petrželová nať | 1 hrst |
bazalka čerstvá | 1 snítka |
Postup přípravy
-
V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej, poté přidáme směs lesních hub (čerstvé či mražené, sušené nutno namočit hodinu předem) a za stálého míchání opékáme. Po chvíli osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín, sušenou bazalku a balzamikový ocet (lze přilít i deci červeného vína). Kdo má rád, může přidat i nakrájenou chilli papričku nebo dva rozmačkané stroužky česneku.
-
Poté podlijeme 1 deci horké vody, a případně můžeme zamíchat i půl hrnku rostlinného mléka či smetany, aby se trochu neutralizovala kyselost. Ještě chvíli podusíme a poté ke směsi přidáme gnocchi uvařené dle návodu. Přidáme dvě hrsti nasekané petrželky, možno i trochu čerstvé bazalky a pečlivě promícháme.
-
Podáváme posypané lahůdkovým droždím nebo strouhaným veganským "sýrem" (ale jídlo je chutné i bez nich). Ozdobit můžeme např. čerstvou bazalkou a balzamikovým glazé (tmavý slakokyselý krém).
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů