Gnocchi al funghi (houbové bramborové noky)

Soucitně.cz

Italský recept ve veganské variantě, kdy jsou gnocchi doplněny o krémovou omáčku plnou hub.

Gnocchi al funghi (houbové bramborové noky)

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
olej řepkový 1 lžíce
houby lesní čerstvé, směs 120 g
sůl 2 špetky
pepř černý mletý 1 špetka
kmín drcený 0,5 lžičky
bazalka sušená drhnutá 1 lžička
ocet balsamikový 1 lžíce
mléko rostlinné 0,5 hrnku
chilli sušené mleté 1 špetka
česnek stroužky 2 kusy
droždí lahůdkové sušené, tebi 1 lžička
noky, gnochi 300 g
petrželka, petrželová nať 1 hrst
bazalka čerstvá 1 snítka

Postup přípravy

  1. V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej, poté přidáme směs lesních hub (čerstvé či mražené, sušené nutno namočit hodinu předem) a za stálého míchání opékáme. Po chvíli osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín, sušenou bazalku a balzamikový ocet (lze přilít i deci červeného vína). Kdo má rád, může přidat i nakrájenou chilli papričku nebo dva rozmačkané stroužky česneku.

  2. Poté podlijeme 1 deci horké vody, a případně můžeme zamíchat i půl hrnku rostlinného mléka či smetany, aby se trochu neutralizovala kyselost. Ještě chvíli podusíme a poté ke směsi přidáme gnocchi uvařené dle návodu. Přidáme dvě hrsti nasekané petrželky, možno i trochu čerstvé bazalky a pečlivě promícháme.

  3. Podáváme posypané lahůdkovým droždím nebo strouhaným veganským "sýrem" (ale jídlo je chutné i bez nich). Ozdobit můžeme např. čerstvou bazalkou a balzamikovým glazé (tmavý slakokyselý krém).

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů