Gazpacho
Vynikající a zdravá španělská polévka, která je ideální do horkých dnů, neboť se podává studená.
- 10m
- 4 porce
- středně obtížné
- Evropská
- Historické
- Lchf, low carb
- Mixér
- Mražení a chlazení
- Paleo
- Polévky
- Primal
- Rostlinný původ
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
rajčata sterilovaná, krájená, drcená | 800 g |
červená paprika | 1 kus |
cibule | 1 kus |
okurka | 2 kusy |
česnek stroužky | 3 kusy |
olivový olej | 2 lžíce |
víno červené jakostní | 100 ml |
ocet balsamikový | 2 lžičky |
sůl | 0,5 lžičky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
kořenicí směs provensálské bylinky | 0,5 lžičky |
cibulka jarní, sečka | 1 kus |
Postup přípravy
-
Stranou si dáme kousek papriky, okurky a cibule a nakrájíme na kostičky. Tyto kousky poslouží jako sypání při servírování. Zbytek zeleniny spolu s rajčaty a česnekem vhodíme do mixéru, osolíme a opepříme dle chuti, přidáme olivový olej, balzamikový ocet a případné též červené víno. Vše pečlivě rozmixujeme a poté dáme vychladit do ledničky.
-
Každou porci posypeme kousky papriky, okurky a cibule (na posypání je ideální jarní) a ozdobíme trochou provensálského koření a balzamikovou redukcí. Podáváme s čerstvou či grilovanou nakrájenou bagetou. Ve zvláště horkých dnech můžeme do polévky přidat také led.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů