Gazpacho

Soucitně.cz

Vynikající a zdravá španělská polévka, která je ideální do horkých dnů, neboť se podává studená.

Gazpacho

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
rajčata sterilovaná, krájená, drcená 800 g
červená paprika 1 kus
cibule 1 kus
okurka 2 kusy
česnek stroužky 3 kusy
olivový olej 2 lžíce
víno červené jakostní 100 ml
ocet balsamikový 2 lžičky
sůl 0,5 lžičky
pepř černý mletý 1 špetka
kořenicí směs provensálské bylinky 0,5 lžičky
cibulka jarní, sečka 1 kus

Postup přípravy

  1. Stranou si dáme kousek papriky, okurky a cibule a nakrájíme na kostičky. Tyto kousky poslouží jako sypání při servírování. Zbytek zeleniny spolu s rajčaty a česnekem vhodíme do mixéru, osolíme a opepříme dle chuti, přidáme olivový olej, balzamikový ocet a případné též červené víno. Vše pečlivě rozmixujeme a poté dáme vychladit do ledničky.

  2. Každou porci posypeme kousky papriky, okurky a cibule (na posypání je ideální jarní) a ozdobíme trochou provensálského koření a balzamikovou redukcí. Podáváme s čerstvou či grilovanou nakrájenou bagetou. Ve zvláště horkých dnech můžeme do polévky přidat také led.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů