Miluji garamské koření Masala, které je směsí kmínu, hřebíčku, skořice, kardamonu, koriandru, pepře a bobkového listu. Tentokrát jsem v něm vykoupala kuřecí kousky a provoněla rajčatovou omáčku smíchanou s žampióny a špenátem. Místo kuřecího masa bych si ještě uměla představit jehněčí. Kuře nebo krůta je však o poznání levnější varianta.
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
300 g |
300 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 kus |
1 kus |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Omáčka | |
500 g |
500 g |
1 hrnek |
1 hrnek |
60 g |
60 g |
100 ml |
100 ml |
120 g |
120 g |
120 g |
120 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Omyté maso jsem nakrájela na kostičky a naložila do šťávy z citrónu společně smíchané s 1 lžičkou garamského koření Masala, himalájskou solí a prolisovaným česnekem. Nechala jsem marinovat 2 hodiny.
Na rozteklém másle jsem pak kousky masa opékala cca 6 minut. Maso jsem vyndala děrovanou lopatkou, aby tuk zůstal v pánvičce, a dala ho stranou do misky.
-
Do pánve jsem dala najemno pokrájenou cibulku, strouhaný zátvor a prolisovaný česnek a restovala jsem vše cca 4 minuty až do změknutí cibulky. Pak jsem maso vrátila zpět do pánve a přimíchala do něj lžičku garamského koření Masaly, skořici a mletý pepř. Vše jsem promíchala.
Následně jsem do pánve nalila passatu a vodu a nechala jsem omáčku probublávat na mírné teplotě cca 20 minut. Voda z omáčky se odpaří a omáčka zhoustne.
-
V hrnku jsem si smíchala Tahini pastu a kokosové mléko a směs nalila do omáčky. Přidala jsem pokrájené žampiony. Vše jsem opět řádně promíchala a vařila ještě 5 minut.
-
Do pánve jsem dala kopec čerstvého špenátu a míchala ještě 2-3 minuty. Špenátové lístky povolí, změknou a schovají se krásně do omáčky.
Plotnu jsem vypnula a omáčku dosladila medem. Můžete případně dosolit nebo dochutit kajenským pepřem, máte-li rádi ostřejší jídla.
Makronutrienty
45%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 526 kJ | 2 228 kJ |
Kalorická hodnota | 126 kcal | 533 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,8 g
0,594 g |
45,7 g
2,51 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,08 SVJ | 4,57 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,83 g
3,42 g |
28,9 g
14,5 g |
Bílkoviny | 6,35 g | 26,9 g |
Sůl | 2,28 g | 9,64 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů