V překladu francouzský tříkrálový koláč není nic jiného, než křehký, dozlatova upečený koláč z listového těsta plněný vláčnou mandlovou náplní, ve kterém je zapečená fazole (někdy také figurka krále). Koláč se rozkrájí na tolik porcí, kolik je zrovna kolem osob a ten, kdo najde fazoli či figurku ve své porci, se stane králem dne a dostane zlatou korunu, která se vždy prodává s koláčem.
- 3h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
150 g |
150 g |
100 g |
100 g |
80 g |
80 g |
1 lžička |
1 lžička |
2 kusy |
2 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Nejprve si rozdělíme vejce. Budeme potřebovat 1 a půl vejce do náplně a půl vejce na pomašlování. V jednom hrnečku si rozšleháme 1 vejce, odebereme půlku do druhého hrnečku a necháme stranou.
-
Mleté mandle, změklé máslo a cukr promísíme v míse na homogenní směs buď ručně, nebo ručním šlehačem. Přidáme mandlový extrakt, rum, 1 a půl vejce a metlou ušleháme do hladka. Přikryjeme potravinářskou fólií a dáme vychladit na 1 hodinu do lednice (studená mandlová náplň napomůže tomu, aby se galetka při pečení tolik nezdeformovala).
-
Plech vyložíme pečícím papírem. Z rozváleného listového těsta vykrojíme 2 velká kola o průměru cca 25 cm tak, že na těsto nožem obkreslíme formu na dort či velký talíř. Jedno kolo necháme stranou a druhé přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na listové těsto rovnoměrně naneseme mandlovou náplň, ponecháme volné okraje (zhruba 2 cm pruh po obvodu), které potřeme vodou. Fazoli přitiskneme do mandlové náplně, schováme ji a zahladíme. Přiložíme druhé kolo tak, aby se obě překrývala. Okraje slepíme tak, že vždy ukazováčkem přitlačíme a nožem uděláme do okrajů malé zářezy vždy na vzdálenost prstu. Koláč potřeme rozšlehanou zbylou ½ vejce a dáme vychladnout na 1 hodinu do lednice.
-
Troubu předehřejeme na 200°C. Koláč vyndáme z lednice, ještě jednou ho potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a nožem na něm vykreslíme vzor – linie, čtverce, ornamenty – jak se vám zlíbí.
-
Pečeme prvních 10 minut na 200°C, poté snížíme teplotu na 180°C a pečeme dalších 20 minut do syté zlatohnědé barvy.
-
Koláč servírujeme v pokojové teplotě nebo klidně ještě teplý. Položíme na něj papírovou korunu a nezapomeneme všechny upozornit, že se uvnitř skrývá tvrdá fazole.
Makronutrienty
53%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 626 kJ | 1 647 kJ |
Kalorická hodnota | 389 kcal | 394 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
35,1 g
8,7 g |
35,6 g
8,81 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,51 SVJ | 3,56 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
23,6 g
7,79 g |
24 g
7,89 g |
Bílkoviny | 7,86 g | 7,97 g |
Sůl | 0,58 g | 0,588 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů