Francouzský polibek - bez lepku, laktózy (případně mléka), sóji

Radka

Francouzský polibek - bez lepku, laktózy (případně mléka), sóji

Zbyly Vám v lednici bílky po tvorbě cukroví a vánočních dobrot?

Tímhle lehkým dezertem přirozené bezlepkovým případně bezmléčným určitě nadchnete návštěvy....Bílkový dort Pavlova známe jistě všichni jako lehounký letní dezert zdobený drobným ovocem... Na ten si budeme ještě muset chvilinku počkat a proto zkuste tento úúúúžasný přirozeně bezmoučný dezert podobného složení v čokoládovém hutnějším kabátku s datlemi a ořechy (nejsou podmínkou, pro ty, kdo je nemohou). Ve Francii mu říkají Dacquoise.

Postup přípravy

  1. 500 ml smetana ke šlehání bez laktózy (Kaufland) krátce (do bodu varu za stálého míchání svařená) den před s 100 g čokolády bez mléka, po svaření vychlazená v lednici

    nebo pro pouze bezlepkovou verzi klidně kupované protřepané pařížské šlehačky Kunín

    1 ztužovač smetany (nemusí být)

    Pro bezmléčnou verzi - rostlinná smetana(tuhá část z vychlazené plechovky kokosového krému) s rozpuštěnou bezmléčnou čokoládou vyšlehána se 1 - 2 ztužovači smetany

  2. Nasekáme datle, na suché pánvi opatrně opražíme posekané ořechy až začnou vonět. Část datlí a ořechů si dáme stranou na ozdobu. Troubu zahřejeme na 180°C. Plechy vyložíme pečícím papírem a na každý pomocí talíře obkreslíme tužkou průměr pusinky (na každý plech 2 kruhy).

  3. Studené bílky vyšleháme se špetkou soli a citron. šťávou do sněhu, po lžících přidáváme cukr, každou várku cukru necháme důkladně vyšlehat. Až vsypeme celý objem cukru měli bychom mít pevný sníh, který tvoří lesklé špičky.... Odebereme dvě lžíce sněhu a obalíme jím nasekané datle a ořechy, které patří do těsta. Do zbývajícího sněhu opatrně silikonovou stěrkou vmícháme kakao a přidáme v bílku obalené suché plody. Vše opatrně spojíme a hmotu vrstvíme lžící do připravených šablon nakreslených na pečícím papíru (4 placky na dvou plechách).

  4. Pečeme najednou oba plechy ve vyhřáté troubě cca 10-12 minut, pak plechy opatrně přehodíme a dopékáme ještě 10 minut. Hotové necháme vychladnout s peč. papírem na mřížce. Po vychladnutí opatrně odtrhneme (takto vydrží i několik dní zabalené např v alobalu).

  5. Šlehačky s čokoládou vyšleháme se ztužovačem a vrstvíme vždy po částech na hotové kakaové pusinky, až vznikne 4 patrový dortík. Horní část posypeme zbytkem suchých plodů, pocukrujeme a dáme na alespoň na1 hodinu odležet do lednice. Před podáváním dort necháme cca 10 minut stát při pokojové teplotě a krájíme ostrým, nejlépe zoubkovaným nožem....

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte