Francouzský čokoládový koláč s hruškami a smetanou

Crusty Corner

Ke každému dílku tohoto koláče podejte lžíci našlehané smetany s troškou vanilky a hromádku hrušek podušených na másle a skořici. Ano, tak jednoduché to je. Prosím, počítejte s tím, že těsto musí hodinu odpočívat a v lednici a pak hodinu v mrazáku. A koláč dělejte den dopředu, aby hezky ztuhnul.

Francouzský čokoládový koláč s hruškami a smetanou

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
hladká mouka pšeničná 240 g
mouka mandlová z mandlových jader 50 g
máslo 150 g
cukr moučka 60 g
sůl 1 špetka
čokoláda hořká 250 g
smetana na vaření 110 g
mléko polotučné 1,5% tuku 110 ml
máslo 1 lžíce
vajíčka 1 kus
vanilkový extrakt 1 lžička
hrušky 4 kusy
máslo 1 lžíce
cukr krystal 1 lžička
skořice mletá 0,25 lžičky
smetana ke šlehání, šlehačka 1 kus
cukr vanilkový 1 kus

Postup přípravy

  1. z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme hodinu v lednici odpočinout. Pak jej na vále vysypaném moukou vyválíme do kruhu a přeneseme do máslem vymazané formy na kolář (24 - 26 cm) a dno propícháme vidličkou. Celou formu vrazíme na hodinu do mrazáku. Troubu zahřejeme na 180 C.

  2. Na těsto do koláčové formy nasypeme fazole a pečeme 10 minut. Pak fazole odstraníme a koláč dopečeme nějakých 7 - 8 minut dorůžova. Teplotu trouby snížíme na 100 C.

  3. V kastrolu se silným dnem zahřejeme mléko, smetanu až k bodu varu. Pak můžeme odstavit a přidáme čokoládu a máslo a vanilku a za míchání čokoládu rozpustíme. Vejce si trochu našleháme a vmícháme ho metličkou do čokoládové směsi (nesmí být moc horká, aby se nesrazilo). Směs naneseme na upečený koláč.

  4. nakrájené hrušky podusíme s cukrem, skořicí a máslem doměkka.

  5. dobře vychlazenou smetanu vyšleháme s pár zrnky vanilky, nebo s vanilkovým cukrem...:-)

  6. Koláč s čokoládou dáme do trouby a na 100 C pečeme cca 15 minut. Po vychladnutí necháme přes noc koláč ztuhnout v lednici. Podáváme s hruškami a smetanou!

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů