Francouzský čokoládový koláč s hruškami a smetanou
Ke každému dílku tohoto koláče podejte lžíci našlehané smetany s troškou vanilky a hromádku hrušek podušených na másle a skořici. Ano, tak jednoduché to je. Prosím, počítejte s tím, že těsto musí hodinu odpočívat a v lednici a pak hodinu v mrazáku. A koláč dělejte den dopředu, aby hezky ztuhnul.
- 3h
- 8 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 240 g |
mouka mandlová z mandlových jader | 50 g |
máslo | 150 g |
cukr moučka | 60 g |
sůl | 1 špetka |
čokoláda hořká | 250 g |
smetana na vaření | 110 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 110 ml |
máslo | 1 lžíce |
vajíčka | 1 kus |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
hrušky | 4 kusy |
máslo | 1 lžíce |
cukr krystal | 1 lžička |
skořice mletá | 0,25 lžičky |
smetana ke šlehání, šlehačka | 1 kus |
cukr vanilkový | 1 kus |
Postup přípravy
-
z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme hodinu v lednici odpočinout. Pak jej na vále vysypaném moukou vyválíme do kruhu a přeneseme do máslem vymazané formy na kolář (24 - 26 cm) a dno propícháme vidličkou. Celou formu vrazíme na hodinu do mrazáku. Troubu zahřejeme na 180 C.
-
Na těsto do koláčové formy nasypeme fazole a pečeme 10 minut. Pak fazole odstraníme a koláč dopečeme nějakých 7 - 8 minut dorůžova. Teplotu trouby snížíme na 100 C.
-
V kastrolu se silným dnem zahřejeme mléko, smetanu až k bodu varu. Pak můžeme odstavit a přidáme čokoládu a máslo a vanilku a za míchání čokoládu rozpustíme. Vejce si trochu našleháme a vmícháme ho metličkou do čokoládové směsi (nesmí být moc horká, aby se nesrazilo). Směs naneseme na upečený koláč.
-
nakrájené hrušky podusíme s cukrem, skořicí a máslem doměkka.
-
dobře vychlazenou smetanu vyšleháme s pár zrnky vanilky, nebo s vanilkovým cukrem...:-)
-
Koláč s čokoládou dáme do trouby a na 100 C pečeme cca 15 minut. Po vychladnutí necháme přes noc koláč ztuhnout v lednici. Podáváme s hruškami a smetanou!
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů