Ke každému dílku tohoto koláče podejte lžíci našlehané smetany s troškou vanilky a hromádku hrušek podušených na másle a skořici. Ano, tak jednoduché to je.
Prosím, počítejte s tím, že těsto musí hodinu odpočívat a v lednici a pak hodinu v mrazáku. A koláč dělejte den dopředu, aby hezky ztuhnul.
- 3h
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
240 g |
240 g |
mouka mandlová z mandlových jader 50 g |
50 g |
150 g |
150 g |
60 g |
60 g |
1 špetka |
1 špetka |
Krém | |
250 g |
250 g |
110 g |
110 g |
110 ml |
110 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
Hrušky | |
4 kusy |
4 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
Na ozdobu | |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme hodinu v lednici odpočinout. Pak jej na vále vysypaném moukou vyválíme do kruhu a přeneseme do máslem vymazané formy na kolář (24 - 26 cm) a dno propícháme vidličkou. Celou formu vrazíme na hodinu do mrazáku. Troubu zahřejeme na 180 C.
-
Na těsto do koláčové formy nasypeme fazole a pečeme 10 minut. Pak fazole odstraníme a koláč dopečeme nějakých 7 - 8 minut dorůžova. Teplotu trouby snížíme na 100 C.
-
V kastrolu se silným dnem zahřejeme mléko, smetanu až k bodu varu. Pak můžeme odstavit a přidáme čokoládu a máslo a vanilku a za míchání čokoládu rozpustíme. Vejce si trochu našleháme a vmícháme ho metličkou do čokoládové směsi (nesmí být moc horká, aby se nesrazilo).
Směs naneseme na upečený koláč.
-
nakrájené hrušky podusíme s cukrem, skořicí a máslem doměkka.
-
dobře vychlazenou smetanu vyšleháme s pár zrnky vanilky, nebo s vanilkovým cukrem...:-)
-
Koláč s čokoládou dáme do trouby a na 100 C pečeme cca 15 minut. Po vychladnutí necháme přes noc koláč ztuhnout v lednici. Podáváme s hruškami a smetanou!
Makronutrienty
56%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 201 kJ | 2 749 kJ |
Kalorická hodnota | 287 kcal | 657 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,1 g
12,6 g |
64,4 g
28,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,81 SVJ | 6,44 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,3 g
11,2 g |
41,8 g
25,7 g |
Bílkoviny | 4,07 g | 9,33 g |
Sůl | 0,101 g | 0,232 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů