Na začátku léta jsme byli s manželem na úžasné dovolené v Paříži. Asi bychom to nebyli my, kdyby se nenesla zcela v duchu gastroturistiky :-)) Jediné, co jsem toužila ochutnat, a za celou dobu pobytu v Paříži na žádném jídelním lístku nenašla, byla CIBULAČKA. Tak jsem si ji konečně udělala doma
- 1h:20m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
200 ml |
200 ml |
10 snítek |
10 snítek |
1 litr |
1 litr |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžičky |
2 lžičky |
Přidat | |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Tato polévka je geniálně jednoduchá co se do složení surovin i výroby týče, ale o to více času zase potřebuje při přípravě, začněte tedy asi s hodinovým předstihem.
-
Cibuli nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka a ve větším hrnci si rozpalte olej (úplně nejtradičněji se smaží na másle, ale to zas není nutričně nic moc – vyberte si dle toho, co je vám bližší, zda-li chuťová, nebo zdravotní stránka). Cibuli na oleji za občasného míchání restujte přibližně pět minut, dokud nezačne lehce chytat barvu. Přidejte lžíci cukru, promíchejte a opět chvíli restujte – cukr pomůže cibuli karamelizovat.
-
V této chvíli přidejte bylinky a podlijte drcem (panákem) vína, trošku stáhněte plamen a nechte pozvolna dusit, dokud se víno neodpaří (bude to trvat tak pět, deset minutek). Poté znovu drcněte trošku vína. Tento proces dvakrát až třikrát zopakujte, a stále občasně promíchávejte, aby se vám cibule nepřichytila.
-
Až bude cibulka krásně zlatavě hnědá a víno po několikáté odpařené, přichází na řadu vývar. Tradice prý přesný druh vývaru pro tento recept neurčuje, a tak jsem tedy použila kombinaci telecího a kuřecího. Vývarem karamelizovanou cibuli zalijte tak, aby byla celá ponořená, a nechte společně na mírném plameni bublat ještě další čtvrt hodinku.
-
Na závěr už jen dolaďte chuť solí a pepřem, případně dle potřeby ještě nařeďte polévku troškou vody. Její chuť je lehce nasládlá a lehce pikantní po cibuli. Jako přílohu zvolte rozpečenou bagetu, ideálně doplněnou i sýrem. Originálně francouzi používají sýr Gruyére, vám ale postačí i jiný, více dostupný, avšak kvalitní tvrdý sýr.
-
cibule je hůře stravitelnou zeleninou a pro tuto vlastnost je doporučována od 1 roku
v receptu je použito větší množství vína, ovšem mám za to, že dlouhým vařením se alkohol vypaří. Nicméně i přesto můžete pro děti částečně, a nebo i zcela, nahradit při podlévání víno vývarem.
Makronutrienty
59%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 376 kJ | 1 420 kJ |
Kalorická hodnota | 89,9 kcal | 339 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,49 g
2,46 g |
35,8 g
9,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,949 SVJ | 3,58 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,67 g
1,3 g |
13,8 g
4,9 g |
Bílkoviny | 2,98 g | 11,3 g |
Sůl | 1,04 g | 3,91 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů