Tohle cukroví je velmi oblíbené u našich slovenských sousedů a prvně jsem ho ochutnala na svatbě svojí tety. Domů jsme si přivezly recept, v němž se do těsta dával Smetol, což byl tehdy na Slovensku běžný tuk na pečení.
S maminkou jsme vyzkoušely všechny možné české tuky, ale už nikdy jsem nejedla stejné "rožky", jako tehdá...
- 3h
- 50 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
100 g |
100 g |
125 g |
125 g |
220 g |
220 g |
1 lžička |
1 lžička |
125 g |
125 g |
Poleva | |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Těsto necháme v pokojové teplotě 2 hodinky odpočinout a poté tlačíme do formiček, které nemusíme vymazávat (nebojte se, rohlíčky z nich vyjedou po mírném zchladnutí úplně samy). Plníme až po okraj a pečeme 20 minut na 150 stupňů.
-
Hotové rohlíčky druhý den máčíme v čokopolevě.
Makronutrienty
62%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 076 kJ | 259 kJ |
Kalorická hodnota | 496 kcal | 61,8 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
56,2 g
40,7 g |
7 g
5,07 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,62 SVJ | 0,7 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
29,2 g
11,5 g |
3,64 g
1,43 g |
Bílkoviny | 4,9 g | 0,61 g |
Sůl | 0,152 g | 0,019 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů