Francúzske zemiaky trochu inak:
bez prídavku živočíšnych látok, teda vegan a v nezemiakovej verzii, kedy zemiaky krásne zastúpili ich príbuzné batáty a svoju službu tu super odviedol aj kaleráb :)
Toto jedlo ochutnali aj milovníci mäsa, ktorí si najprv mysleli, že sa v ňom skutočne nachádza slanina, takto vie údennú chuť zastúpiť skvelé tofu od Luntera, ktoré kúpite snáď už v každom obchode :)
Mrkva s petržlenom dodávajú celému jedlu jesenný šmrnc :)
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
300 g |
300 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
200 g |
200 g |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 g |
1 g |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Zeleninu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Kaleráb krájame na tenšie kolieska, aby bol po upečení krásne mäkký.
Mrkvu s petržlenom si očistíme a postrúhame.
-
Na vymastený plech kladieme najprv batáty spolu s kalerábom.
Tie posypeme postrúhanou mrkvou a petržlenom.
Každú vrstvu ochutíme zvlášť majoránom, rozmarínom, mletou rascou, čiernym mletým korením, lahôdkovým droždím a soľou.
Pokračujeme vo vrstvení.
Poslednú vrstvu posypeme strúhaným tofu.
-
Ak je kokosové mlieko hustejšie, odporúčam si ho naliať do nejakej nádoby, priliať k nemu minimum vody a vymiešať ho spolu s prídavkom olivového oleja.
Takto konzistenčne vyhovujúce kokosové mlieko nalejeme na zeleninku.
Zeleninku dáme do vyhriatej rúry a pečieme ju pri 180 stupňoch dovtedy, dokiaľ nám zeleninka nezmäkne, hlavne kaleráb.
Makronutrienty
46%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 502 kJ | 2 662 kJ |
Kalorická hodnota | 120 kcal | 636 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,7 g
2,74 g |
51,5 g
14,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,97 SVJ | 5,15 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,98 g
5,43 g |
42,3 g
28,8 g |
Bílkoviny | 3,24 g | 17,2 g |
Sůl | 0,818 g | 4,34 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů