Viacerých určite napadne, prečo som použila vegan mayonézu, keď mám v šaláte vajíčka, ale na slávne mayo - tatarkové duo od SPAKu nedám dopustiť :)
Ich majonéza je tak krásne tuhá a našľahaná a tá chuť.....A o tatarke ani nevravím :)
No rozplývam sa tu nad majonézou jak správny foodmaniak :D
Pohánku odporúčam variť trošku dlhšie, dokiaľ "nevylezie" z jej šupiek, získa potom viac takú ryžovitú konzistenciu :) Skvele sa potom dopĺňa s červenou fazuľou :)
Tento šalát je perfektne vyskladaný tak, aby pozitívne ovplyvňoval imunitu, stav krvi, ciev, srdca, pečene, obličiek, trávenia a kože, keďže pohánka v spojení s cviklou toto všetko zaručuje ;)
- 1h
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
1 hrnek |
1 hrnek |
1 lžíce |
1 lžíce |
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
kořenicí směs provensálské bylinky 2 lžičky |
2 lžičky |
10 g |
10 g |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
7 kusů |
7 kusů |
rostlinná alternativa majonézy, sojanéza 50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
fazole červené ve slaném nálevu sterilované 400 g |
400 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
1 hrnček pohánky zalejeme 3 hrnčekmi vody a dáme ju variť spolu s mrazenou zeleninou.
Pri cvikle si môžete vybrať, či ju chcete mať v šaláte uvarenú alebo surovú, obidve varianty chutia skvele. Ja som sa rozhodla pre tú varenú verziu. Cviklu varíme dovtedy, dokiaľ nezmäkne.
-
Keď máme pohánku spolu so zeleninou uvarenú a cviklu tiež, dáme si uvariť naše vajíčka, ktoré chceme mať v šaláte natvrdo, keďže sa budú potom pretláčať.
-
Do pohánky vmiešame sezamový olej.
Do väčšej misy si dáme pohánku, zeleninu, vajíčka si pretlačíme na pretláčadle na zemiaky, cibuľu nakrájame nadrobno, uhorku postrúhame na strúhadle a fazuľu scedíme a prepláchneme.
-
Aby bol šalát hotový, tak už k nemu stačí primiešať všetky ostatné uvedené ingrediencie. Najviac som si pri jeho vychutnávala ten moment, keď som doň "vyšúchala" domácu petržlenovú a zelerovú vňaťku :)
Makronutrienty
70%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 462 kJ | 4 626 kJ |
Kalorická hodnota | 110 kcal | 1 106 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,9 g
2,87 g |
169 g
28,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,69 SVJ | 16,9 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,26 g
0,498 g |
22,6 g
4,98 g |
Bílkoviny | 4,98 g | 49,8 g |
Sůl | 0,482 g | 4,82 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů