Už roky jezdíme na dovolenou tak, abychom stihli zrající fíky. V tomto receptu počítám s přípravou těsta. Na dovolenou ale vozíme bramborové těsto v prášku. Je to chutné, rychlé a levné jídlo.
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Na těsto: | |
---|---|
600 g |
600 g |
200 g |
200 g |
1 kus |
1 kus |
1 g |
1 g |
Na knedlíky: | |
12 kusů |
12 kusů |
200 g |
200 g |
80 g |
80 g |
40 g |
40 g |
200 ml |
200 ml |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Studené brambory oloupu a nastrouhám. Brambory si vařím den předem, těsto je pak lepší. Případně používám zbytky už uvařených přílohových brambor. Přidám mouku, sůl, vejce. Zpracuji na hladké těsto.
-
Na pomoučněném vále vyválím asi 0,5cm tenký plát. Rozkrájím na čtverce tak velké, aby do nich šly zabalit jednotlivé fíky. Ovoce opatrně zabalím.
-
Knedlíky vhazuji do horké vody a vařím dokud nevyplavou - trvá to zhruba 5 minut.
-
Ohřeji smetanu s máslem, přidám do ní část cukru a lžičku rumu. Knedlíky sypu mákem, cukrem a přelévám rozpuštěným máslem se smetanou. Dobrou chuť!
Makronutrienty
69%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 793 kJ | 3 803 kJ |
Kalorická hodnota | 189 kcal | 909 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
26,9 g
5,84 g |
129 g
28 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,69 SVJ | 12,9 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,82 g
2,7 g |
37,5 g
13 g |
Bílkoviny | 4,46 g | 21,4 g |
Sůl | 0,079 g | 0,379 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů