Fazolové lusky na smetaně
Fazolové lusky jsou plné bílkovin a vitamínů, navíc jsou výborné a vhodné ke mnoha pokrmům. Zkuste je udělat třeba na rostlinné smetaně!
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
- Historické
- Obědy a večeře
- Recepty po babičce
- Rostlinný původ
- Vaření
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
fazolové lusky čerstvé | 200 g |
zakysaná smetana rostlinná | 100 g |
ocet kvasný lihový | 1 lžička |
škrob kukuřičný | 1 lžička |
sůl | 4 špetky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Do kastrolu s trochou vody vhodíme zelené lusky a nejsou-li mražené či z plechovky, tak vaříme do měkka (mražené a z plechovky stačí ohřát). Přidáme rostlinnou smetanu, osolíme (pozor - lusky z konzervy jsou slané) a opepříme. Nemáme-li zakysanou smetanu, přidáme ještě lžíci octa. Zahustíme lžící škrobu rozmíchanou s vodou nebo jíškou (možno i instantní) a mícháme do zhoustnutí.
-
Není-li omáčka dost hustá, necháme vyvařit nebo přidáme další škrob či jíšku. Podáváme s vařenými bramborami. Doporučuji přidat na oleji zprudka opečené plátky tofu, které jsme předtím poprášili černou solí (to je nutné pro získání vaječné chuti) a kurkumou (kvůli barvě).
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů