
Fazolové pomazánky jsou oblíbené hlavně díky vysokému obsahu bílkovin. Doporučujeme jako povinnou součást každé lednice, nejen pro případ nouze.
- 10m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Pomazánka | |
---|---|
fazole červené ve slaném nálevu sterilované 400 g |
400 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
kořenicí směs grilovací koření 1 lžička |
1 lžička |
3 lžíce |
3 lžíce |
Postup přípravy
-
Suché fazole necháme přes noc namočit ve studené vodě a pak uvaříme doměkka. Fazole z konzervy scedíme a opláchneme. Rozpálíme na pánvi olej, přidáme koření a fazole a pražíme, dokud se všechny fazole nezačnou loupat. Přidáme trochu rostlinného mléka či smetany a nakonec rozmixujeme, aby se vytvořila kaše s hrudkami. Servírujeme na chleba, jako přílohu, do tortill apod. (záleží na hustotě). Dle chuti lze přidat také česnek, tymián, chilli a další koření.
Makronutrienty
49%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 694 kJ | 528 kJ |
Kalorická hodnota | 166 kcal | 126 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14 g
0,821 g |
10,6 g
0,625 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,4 SVJ | 1,06 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,07 g
0,552 g |
6,14 g
0,42 g |
Bílkoviny | 6,59 g | 5,02 g |
Sůl | 0,818 g | 0,623 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů