Vegetariánske mini farmárske koláčiky s výborným tekvicovo-zelerovým pyré, na ktorom vychutení si určite dajte záležať :) U nás mali skutočný úspech, ani nestihli vychladnúť a už boli zjedené :)
Zase sme raz s mojou skvelou babkou spojili naše kuchárske sily a babka si obhájila svoj neoficiálny titul skvelej cukrárky, čo bolo vidno pri jej krásnej práci s cestom :)Ja som sa zas pustila do plnky a zeleninky :)
- 1h:30m
- 5 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
300 g |
300 g |
100 g |
100 g |
1 lžička |
1 lžička |
150 g |
150 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Pyré | |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,25 kusu |
0,25 kusu |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
kořenicí směs provensálské bylinky 1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
Zeleninová směs | |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
250 g |
250 g |
100 g |
100 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Oba druhy múky preosejeme.
Do misy k preosiatym múkam pridáme na malé kocky nakrájaný margarín.
Múku osolíme, ochutíme oregánom a postupne prilievame toľko vody, aby nám vzniklo cesto.
To následne vytvarujeme do gule, zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň pol hodiny odpočinúť v chlade.
-
Tekvicu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
To isté spravíme so zelerom.
Zeleninu dáme do hrnca, v ktorom ju budeme variť, a pridáme k nej 2PL červenej šošovice.
Varíme do zmäknutia.
-
Uvarenú zmes precedíme tak, že si pod sitko dáme misku, ktorá nám zachytí vývar. Z toho trošku použijeme pri mixovaní pyré a jeho zvyšok si môžeme nechať v chladničke napríklad ako základ pre zeleninovú polievku ;) :)
-
Ponorným mixérom vymixujeme zeleninu so šošovicou a troškou tekutiny na pyré. Pozor, aby tekutiny nebolo priveľa a namiesto pyré nevznikla krémová polievka.
Vzniknuté pyré ochutíme morskou soľou, droždím, muškátovým orieškom, provence bylinkami, rascou, pretlačeným cesnakom a olivovým olejom.
-
Mrkvu ošúpeme a nakrájame na kolieska, šampiňóny nakrájame na polky.
Z póru použijeme pre efekt jeho bielu, aj zelenú časť.
-
Na rozohriatom oleji začneme na na kolieska nakrájanom póre restovať najprv mrkvu, potom k nej pridáme šampiňóny, zmes jemne poprášime mletým čiernym korením a po asi 10 minútach restovania podlejeme vodou a necháme ju dusiť.
Keď mrkva zmäkne a voda je odparená, máme hotovo.
-
Do panvičky pridáme nadrobno nakrájané sušené paradajky, ak ste mali v pohári kapari, tak pridajte aj tie.
-
Po asi pol hodine môžeme cesto vytiahnuť z chladničky. Rozvaľkáme ho a začneme plniť do popredu vymastených zapekacích misiek.
Cesto naspodu misky popíchame vidličkou.
-
Dáme ho predpiecť na 10 minút do vyhriatej rúry na 200 stupňov.
Po predpečení ho naplníme najprv s pyré, na ktoré kladieme zeleninku a tú posypeme slnečnicovými semienkami a nastrúhaným tvrdým syrom.
-
Koláčiky znovu vrátime do rúry a pečieme pri 180 stupňoch 20-30 minút.
Po upečení sa dajú z misky krásne vyklopiť, takže je len na nás, či si ich budeme vychutnávať priamo z misky, alebo z taniera :)
Makronutrienty
57%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 723 kJ | 2 815 kJ |
Kalorická hodnota | 173 kcal | 673 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
19,5 g
2,23 g |
75,8 g
8,67 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,95 SVJ | 7,58 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,11 g
7,77 g |
35,4 g
30,2 g |
Bílkoviny | 5,78 g | 22,5 g |
Sůl | 4,2 g | 16,3 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů