Farmárske koláčiky s tekvicovo-zelerovým pyré
Vegetariánske mini farmárske koláčiky s výborným tekvicovo-zelerovým pyré, na ktorom vychutení si určite dajte záležať :) U nás mali skutočný úspech, ani nestihli vychladnúť a už boli zjedené :) Zase sme raz s mojou skvelou babkou spojili naše kuchárske sily a babka si obhájila svoj neoficiálny titul skvelej cukrárky, čo bolo vidno pri jej krásnej práci s cestom :)Ja som sa zas pustila do plnky a zeleninky :)
- 1h:30m
- 5 porcí
- náročné
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka špaldová | 300 g |
mouka sojová | 100 g |
kypřící prášek do pečiva | 1 lžička |
tuk ztužený na pečení - Hera | 150 g |
sůl | 1 lžička |
oregano, dobromysl sušená | 1 lžička |
dýně máslová | 0,5 kusu |
celer | 0,25 kusu |
čočka červená | 2 lžíce |
droždí lahůdkové sušené, tebi | 1 lžička |
sůl | 1 lžička |
kořenicí směs provensálské bylinky | 1 lžička |
kmín drcený | 1 lžička |
muškátový ořech mletý | 0,25 lžičky |
česnek stroužky | 1 kus |
olivový olej | 1 lžíce |
mrkev | 2 kusy |
pórek | 0,5 kusu |
žampiony čerstvé | 250 g |
rajčata sušená v oleji | 100 g |
pepř černý mletý | 1 špetka |
olivový olej | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Oba druhy múky preosejeme. Do misy k preosiatym múkam pridáme na malé kocky nakrájaný margarín. Múku osolíme, ochutíme oregánom a postupne prilievame toľko vody, aby nám vzniklo cesto. To následne vytvarujeme do gule, zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň pol hodiny odpočinúť v chlade.
-
Tekvicu ošúpeme a nakrájame nadrobno. To isté spravíme so zelerom. Zeleninu dáme do hrnca, v ktorom ju budeme variť, a pridáme k nej 2PL červenej šošovice. Varíme do zmäknutia.
-
Uvarenú zmes precedíme tak, že si pod sitko dáme misku, ktorá nám zachytí vývar. Z toho trošku použijeme pri mixovaní pyré a jeho zvyšok si môžeme nechať v chladničke napríklad ako základ pre zeleninovú polievku ;) :)
-
Ponorným mixérom vymixujeme zeleninu so šošovicou a troškou tekutiny na pyré. Pozor, aby tekutiny nebolo priveľa a namiesto pyré nevznikla krémová polievka. Vzniknuté pyré ochutíme morskou soľou, droždím, muškátovým orieškom, provence bylinkami, rascou, pretlačeným cesnakom a olivovým olejom.
-
Mrkvu ošúpeme a nakrájame na kolieska, šampiňóny nakrájame na polky. Z póru použijeme pre efekt jeho bielu, aj zelenú časť.
-
Na rozohriatom oleji začneme na na kolieska nakrájanom póre restovať najprv mrkvu, potom k nej pridáme šampiňóny, zmes jemne poprášime mletým čiernym korením a po asi 10 minútach restovania podlejeme vodou a necháme ju dusiť. Keď mrkva zmäkne a voda je odparená, máme hotovo.
-
Do panvičky pridáme nadrobno nakrájané sušené paradajky, ak ste mali v pohári kapari, tak pridajte aj tie.
-
Po asi pol hodine môžeme cesto vytiahnuť z chladničky. Rozvaľkáme ho a začneme plniť do popredu vymastených zapekacích misiek. Cesto naspodu misky popíchame vidličkou.
-
Dáme ho predpiecť na 10 minút do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Po predpečení ho naplníme najprv s pyré, na ktoré kladieme zeleninku a tú posypeme slnečnicovými semienkami a nastrúhaným tvrdým syrom.
-
Koláčiky znovu vrátime do rúry a pečieme pri 180 stupňoch 20-30 minút. Po upečení sa dajú z misky krásne vyklopiť, takže je len na nás, či si ich budeme vychutnávať priamo z misky, alebo z taniera :)
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů