Internetem proběhl nedávno videorecept na jakýsi krémový makovník, který mě, ač už jsem toho něco napekla, zaujal svým neobvyklým postupem a hlavně neuvěřitelným výsledným efektem. Prostě a jednoduše řečeno, "čuměla" jsem na to jako tele na nový vrata. A co teprve, když jsem to zkusila upéct. A jen pro upřesnění...opravdu se pouze nalije těsto na plech, žádný krém se "nepatlá", všechno se při pečení samo nějakým záhadným způsobem oddělí a vytvoří vrstvený koláč. Takže tenhle moučník ode mě dostal možná sice trochu hanlivý, ale o to trefnější pracovní název...
- 1h:10m
- 20 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
5 kusů |
5 kusů |
125 g |
125 g |
125 g |
125 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
500 ml |
500 ml |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
V míse důkladně vyšleháme ručním elektrickým šlehačem žloutky s moučkovým cukrem do husté bílé pěny. Poté za stálého šlehání pramínkem přiléváme zchladlé rozpuštěné máslo a opět poctivě šleháme alespoň dalších 5 minut. Pak už jen vařečkou vmícháme směs mouky a mletého máku, přilijeme mléko a nakonec vmícháme sníh z bílků, ušlehaný se špetkou soli.
-
Vymícháme hladké, ale velmi, opravdu velmi řídké těsto, které vlijeme do menší hluboké formy (27x21cm), jejíž dno jsme vystlali pečícím papírem (já jsem raději ještě boky potřela máslem) a pečeme na 170 stupňů cca 60 minut.
-
Hotový moučník necháme před servírováním důkladně vychladnout, vyklopíme na tác, sejmeme pečící papír a překlopíme na druhý tácek.
A světe div se! Po nakrojení vás čeká opravdové překvapení a budete doslova "čučet na drát".
Pozn.: Moučník je opravdu jen lehce nasládlý, takže kdo má rád sladké, může přidat cukr.
Makronutrienty
50%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 065 kJ | 653 kJ |
Kalorická hodnota | 254 kcal | 156 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,8 g
12,2 g |
14 g
7,51 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,28 SVJ | 1,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,1 g
6,64 g |
9,26 g
4,07 g |
Bílkoviny | 7,9 g | 4,84 g |
Sůl | 0,227 g | 0,139 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů