FALEŠNÁ SVÍČKOVÁ Z "PAPIŇÁKU"

Danula

FALEŠNÁ SVÍČKOVÁ Z "PAPIŇÁKU"

Mně osobně by stačila jen ta omáčka. Vždycky se přistihnu, jak ochutnávám... a ochutnávám... a ochutnávám... A vždycky si k tomu vyberu tu největší polévkovou lžíci. Je ještě po prababičce a jentaktak se mi vejde do pusy...

Postup přípravy

  1. Maso zprudka orestujeme na oleji a vložíme do "papiňáku". Do pánve přilijeme trochu oleje, vsypeme zeleninu, zarestujeme, poté zalijeme trochou vody, necháme "odvařit" a poté vlijeme na maso do Tlakového hrnce. Přidáme koření, které jsme svázali do gázy nebo vsypali do "vajíčka" na louhování čaje. Ušetříme si tím práci s vybíráním koření z vývaru. Vše zalijeme 800 ml horké vody, mírně osolíme, přidáme hořčici, zakryjeme tlakovou poklicí a od doby varu (až začne hrnec hodně syčet, ucházet) na mírném plameni vaříme 30 minut.

  2. Omáčka: Pak z vývaru vyjmeme maso a odložíme ho stranou. Jednu naběračku čistého vývaru bez zeleniny si odebereme, a zchladíme. Odstraníme váček s kořením a vše projedeme tyčovým mixérem. Ve zchladlém vývaru rozkvedláme 1 lžíci hladké mouky, vlijeme do horké omáčky a za občasného promíchávání provařujeme 15 minut. Poté zjemníme smetanou a ještě lehce provaříme.

    Dochutíme solí a octem.

  3. Do hotové omáčky vložíme nazpět nakrájené maso, necháme prohřát a můžeme podávat.

    Pozn.: Maso lze také vařit vcelku a porcovat až po uvaření.

  4. Do mísy nasypu mouku, udělám důlek, rozdrobím droždí, nasypu cukr a naliju mléko. Uprostřed důkladně rozmíchám a nechám vzejít kvásek, poté ke stranám nasypu sůl a nakonec vše zamísím se zbytkem surovin v míse a hnětu a případně přisypávám po troškách mouku, dokud těsto takzvaně "nešeptá", tzn. když se přestává lepit na okraje mísy a na povrchu se začnout tvořit takové jakoby puchýřky. Nechám zakryté v igelitu kynout, po cca 1 hodině opět prohnětu a nechám opět kynout.

  5. Vykynuté rozdělím na 3 stejné díly, utvořím bochánky, pěkně silou vykoulím, aby utekly nežádoucí velké vzduchové bubliny, vyválím šišky a nechám opět pod igelitem kynout. Během kynutí vždy šišky třikrát pootočím, aby nakynuly stejnoměrně.

  6. vhazuji do vroucí osolené vody a vařím zakryté poklicí 15 minut lehkým varem (mám indukci, takže na stupeň č.6) a v polovině vaření knedlíky v hrnci přetočím spodem navrch a opět zakryju, aby neoslizaly. Pak je potřeba rychle vyndat na prkénko a několikrát propíchnout, já to dělám takovou tou velkou vidličkou na pečené maso, lze třeba i špejlí. Teplé krájím nití na plátky.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte