Falešná MAJONÉZA z vařeného vejce a zakysanky
Máte těhotenskou cukrovku a hledáte recept na zdravou alternativu klasické majonézy? Tak to jste tady správně! I když majonézu považujeme za "povolenou" potravinu, většina kupovaných majonéz obsahuje přidaný cukr a ne vždy splňuje naše představy o kvalitě použitých surovin. Při výrobě domácí majonézy se zase často používá syrové vejce, což může být pro těhotné ženy rizikové. Náš recept na majonézu s použitím tepelně upravených vajec je nejen bezpečný, ale také rychlý a chutný. Pojďte ho vyzkoušet:) Je zkrátka ideální pro všechny ty, kteří hledají zdravou a bezpečnou alternativu k tradiční majonéze.
- 15m
- 2 porce
- jednoduché
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
vejce slepičí střední, m | 2 kusy |
zakysaná smetana | 200 g |
hořčice plnotučná | 1 lžíce |
ocet jablečný | 1 lžíce |
pepř černý mletý | 1 špetka |
sůl | 0,25 lžičky |
Postup přípravy
-
Vejce uvaříme, necháme zchladnout a oloupeme. Vše vložíme do mixéru nebo použijeme tyčový mixér a rozmixujeme dohladka. Případně dochutíme hořčicí, octem, pepřem a solí. Můžeme přidat do bramborového salátu jako lehčí náhradu klasické majonézy nebo použít jako základ pro tatarskou omáčku.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů