Máte těhotenskou cukrovku a hledáte recept na zdravou alternativu klasické majonézy? Tak to jste tady správně! I když majonézu považujeme za "povolenou" potravinu, většina kupovaných majonéz obsahuje přidaný cukr a ne vždy splňuje naše představy o kvalitě použitých surovin. Při výrobě domácí majonézy se zase často používá syrové vejce, což může být pro těhotné ženy rizikové. Náš recept na majonézu s použitím tepelně upravených vajec je nejen bezpečný, ale také rychlý a chutný. Pojďte ho vyzkoušet:) Je zkrátka ideální pro všechny ty, kteří hledají zdravou a bezpečnou alternativu k tradiční majonéze.
- 15m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
2 kusy |
2 kusy |
200 g |
200 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
Postup přípravy
-
Vejce uvaříme, necháme zchladnout a oloupeme. Vše vložíme do mixéru nebo použijeme tyčový mixér a rozmixujeme dohladka.
Případně dochutíme hořčicí, octem, pepřem a solí.
Můžeme přidat do bramborového salátu jako lehčí náhradu klasické majonézy nebo použít jako základ pro tatarskou omáčku.
Makronutrienty
15%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 181 kJ | 2 029 kJ |
Kalorická hodnota | 282 kcal | 485 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,74 g
2,78 g |
9,85 g
4,78 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,574 SVJ | 0,985 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
26,2 g
6,9 g |
45 g
11,9 g |
Bílkoviny | 6,93 g | 11,9 g |
Sůl | 0,682 g | 1,17 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů