Falafel s kuskusovým salátem

Michaela Rau

Máte rádi cizrnu? Já moc, ale falafel jsem do nedávna znala jenom z doslechu aneb a zase ta Kateřina. A tak když jsem zahlédla recept od Mámy v kuchyni, bylo jasné, že koupená plechovka nepůjde na "hummus", ale že vyzkouším další zdravý oběd. A určitě jsem neprohloupila, protože oběd byl jenom zdravý, ale i vynikající.

Falafel s kuskusovým salátem

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
cizrna, sterilovaná 250 g
cibule 1 kus
vejce slepičí střední, m 1 kus
koriandr čerstvý nať 20 g
římský kmín mletý, cumin 0,5 lžičky
sůl 0,5 lžičky
pepř černý mletý 0,5 lžičky
česnek stroužky 2 stroužky
mouka pohanková hladká 50 g
Kuskus 50 g
voda vařící 70 g
rajčata 3 kusy
cibule 1 g
petrželka, petrželová nať 20 g
citronová šťáva, čerstvá 20 ml
pepř černý mletý 1 špetka
sůl 1 špetka
olej 150 ml

Postup přípravy

  1. Cizrnu slijte - kdo nechce z plechu, namočte si a uvařte si suchou cizrnu tak, abyste dostali 250 g

  2. Cizrnu umixujte spolu s ostatními surovinami - na zahuštění jsem použila pohankovou mouku, množství římského kmínu je samozřejmě na vás, jen pozor, je dost aromatický

  3. Rozpalte si vyšší vrstvu oleje a do něj vkládejte pomocí dvou lžic nebo lžiček cizrnovou hmotu a smažte dozlatova - po usmažení nechte odkapat na ubrousku

  4. Kuskus zalijte vroucí vodou, osolte a chvilku provařte, dokud kuskus nenatáhne vodu

  5. Poté nechte tak 5 minut odstát, přidejte lžičku másla, promíchejte a přesypte do mísy

  6. Ke kuskusu přihoďte pokrájená rajčata, cibuli, petrželku, zakápněte citrónem a dle potřeby osolte a opepřete

  7. Do salátu můžete přidat i olivy, máte-li je rádi

  8. Usmažený falafel podávejte se salátem nebo arabským chlebem, ten je ovšem lepší doplnit libovolným zeleným salátem a smetanovo-česnekovým dipem

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů