Máte rádi cizrnu? Já moc, ale falafel jsem do nedávna znala jenom z doslechu aneb a zase ta Kateřina. A tak když jsem zahlédla recept od Mámy v kuchyni, bylo jasné, že koupená plechovka nepůjde na "hummus", ale že vyzkouším další zdravý oběd. A určitě jsem neprohloupila, protože oběd byl jenom zdravý, ale i vynikající.
- 40m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Falafel | |
---|---|
250 g |
250 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
20 g |
20 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
2 stroužky |
2 stroužky |
50 g |
50 g |
Salát tabouleh | |
50 g |
50 g |
70 g |
70 g |
3 kusy |
3 kusy |
1 g |
1 g |
20 g |
20 g |
20 ml |
20 ml |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Na smažení | |
150 ml |
150 ml |
Postup přípravy
-
Cizrnu slijte - kdo nechce z plechu, namočte si a uvařte si suchou cizrnu tak, abyste dostali 250 g
-
Cizrnu umixujte spolu s ostatními surovinami - na zahuštění jsem použila pohankovou mouku, množství římského kmínu je samozřejmě na vás, jen pozor, je dost aromatický
-
Rozpalte si vyšší vrstvu oleje a do něj vkládejte pomocí dvou lžic nebo lžiček cizrnovou hmotu a smažte dozlatova - po usmažení nechte odkapat na ubrousku
-
Kuskus zalijte vroucí vodou, osolte a chvilku provařte, dokud kuskus nenatáhne vodu
-
Poté nechte tak 5 minut odstát, přidejte lžičku másla, promíchejte a přesypte do mísy
-
Ke kuskusu přihoďte pokrájená rajčata, cibuli, petrželku, zakápněte citrónem a dle potřeby osolte a opepřete
-
Do salátu můžete přidat i olivy, máte-li je rádi
-
Usmažený falafel podávejte se salátem nebo arabským chlebem, ten je ovšem lepší doplnit libovolným zeleným salátem a smetanovo-česnekovým dipem
Makronutrienty
32%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 383 kJ | 6 959 kJ |
Kalorická hodnota | 331 kcal | 1 663 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,9 g
1,12 g |
80,1 g
5,66 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,59 SVJ | 8,01 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
29,8 g
1,41 g |
150 g
7,09 g |
Bílkoviny | 4,17 g | 21 g |
Sůl | 0,586 g | 2,95 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů