Džatky s mákem - bezlepkové
Další recept dle "Deník Dity P.", také skvělý :). Něco jako škubánky, asi z Polska, zkuste!
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
- Evropská
- Historické
- Obědy a večeře
- Recepty po babičce
- Vaření
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
brambory konzumní pozdní | 1 kg |
mouka pohanková | 100 g |
bezlepková mouka, libovolná | 100 g |
sůl | 1 lžička |
mák mletý | 100 g |
cukr moučka | 50 g |
máslo čerstvé | 8 lžic |
Postup přípravy
-
Brambory oloupu, nakrájím na menší kostky, zaliju vodou tak, aby byly ponořené, osolím a dám vařit. Když jsou uvařené (můžou být i lehce rozvařené), sliju vodu, ale ne všechnu, tak třetinu jí nechám, do ještě vřelých brambor proseju oba druhy mouky, hrnec zakryju poklici, schovám do peřin a nechám ho tam 15 minut, aby se mouka v horkých bramborách pěkně rozležela.
-
Vyndám z peřin, brambory s moukou rozšťouchám a vymíchám hladkou kaši. Pak tvaruju rukou kuličky velké asi jako vlašský ořech, dám je do velké mísy, posypu je mákem, moučkovým cukrem a zaliju rozpuštěným máslem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů