Dýňový koláč ze špagetovky
Většina z nás si pod slovem koláč vybaví koláč sladký. V tomto případě se jedná o dýňový koláč slaný ze špagetové dýně. Špagetová dýně je ta podlouhlá žlutá dýně. Při jejím rozkrojení uvnitř najdete jako u každé jiné semínka. Ty před zpracováním vydlabej a schovej na příští rok, pokud máš zahrádku. Krásně se jim daří i na kompostu.Krása u špagetové dýně je ta, že se po jejím upečení pomocí vidličky hezky dělí na vlákna. Vlákna připomínají špagety, tak asi proto špagetová dýně.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
dýně špagetová | 500 g |
vejce slepičí střední, m | 4 kusy |
česnek stroužky | 2 kusy |
cibulka jarní, sečka | 1 kus |
rajče | 2 kusy |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
bazalka čerstvá | 1 hrst |
sýr parmazánového typu, strouhaný | 80 g |
Postup přípravy
-
Špagety z dýně dáme do misky a smícháne společně s vajíčky, solí, pepřem a propasírovaným česnekem. Nadrobno si nakrájíme jarní cibulku, kterou přidáme ke směsi. Pomocí škrabky na sýr nebo klasického stuhadla (zvol hrubší plochu) nastrouháme do směsi parmezán podle chuti.
-
Všechno promícháme a dáme do koláčové formy na pečení. Troubu si rozehřejeme na 200 stupňů. Rajčata si omyjeme a nakrájíme na plátky, které dáme na povrch koláče.
-
Pečeme zhruba 20 minut, dokud nezačne povrch chytat zlatavou barvu. Těsně před dopečením posypeme parmezánem neno jiným sýrem a necháme zapéct dozlatova.
-
Před podáváním ozdobíme čersrtvou bazalkou.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů