Dýňový koláč (pumpkin pie) - LC

Laduš

Tento dýňový koláč je typicky americký dezert. Připravuje se při různých příležitostech na podzim nebo i na začátku zimy, např. na Den díkůvzdání nebo na Vánoce. Recept je v lowcarb verzi.

Dýňový koláč (pumpkin pie) - LC

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
mandlová mouka 200 g
vajíčka 2 kusy
máslo čerstvé 50 g
erythritol, sukrin 40 g
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička
sůl 1 špetka
dýňové pyré 425 g
erythritol, sukrin 4 lžičky
smetana ke šlehání, šlehačka 120 g
vajíčka 2 kusy
skořice mletá 1 lžička
zázvor sušený mletý 1 lžička
muškátový ořech mletý 1 lžička
vanilkový extrakt 1 lžička
sůl 1 špetka

Postup přípravy

  1. Nejdříve jsem si připravila dýňové pyré. Dýni Hokkaidó jsem zbavila vnitřku se semínky a i se slupkou nakrájela na kostky, které jsem uvařila doměkka. Pak jsem vodu scedila a dýni rozmixovala tyčovým mixérem.

  2. Připravila jsem si těsto tak, že jsem všechny uvedené ingredience smíchala a důkladně prohnětla rukou. Těsto jsem zabalila do potravinové fólie a dala do lednice na cca půl hodiny. Zatímco těsto odpočívalo v lednici, připravila jsem si dýňovou náplň tak, že jsem všechny uvedené ingredience prošlehala, aby se důkladně spojily.

  3. Těsto jsem natlačila do máslem vymazané formy, propíchala vidličkou a vložila do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 10 minut.

  4. Na předpečené těsto jsem nalila dýňovou směs a pekla jsem cca půl hodiny. Po vychladnutí jsem dala do lednice zaležet přes noc.

  5. Podle mě je to trochu kontroverzní dezert. Přece jen jsme zvyklí na chuť dýně ve slaných jídlech, jako např. dýňové pyré k masu. Příprava na sladko proto nemusí být pro každého tím správným šálkem čaje. Věřte ale, pokud si k dýňovému koláči dáte kopec šlehačky, budete se olizovat až za ušima.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů