Dýňový koláč (pumpkin pie) - LC
Tento dýňový koláč je typicky americký dezert. Připravuje se při různých příležitostech na podzim nebo i na začátku zimy, např. na Den díkůvzdání nebo na Vánoce. Recept je v lowcarb verzi.
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
- Americké
- Halloween
- Historické
- Jedlé dárky
- Lchf, low carb
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Pečení
- Snídaně
- Vánoce
- Vaření
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mandlová mouka | 200 g |
vajíčka | 2 kusy |
máslo čerstvé | 50 g |
erythritol, sukrin | 40 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžička |
sůl | 1 špetka |
dýňové pyré | 425 g |
erythritol, sukrin | 4 lžičky |
smetana ke šlehání, šlehačka | 120 g |
vajíčka | 2 kusy |
skořice mletá | 1 lžička |
zázvor sušený mletý | 1 lžička |
muškátový ořech mletý | 1 lžička |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
sůl | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si připravila dýňové pyré. Dýni Hokkaidó jsem zbavila vnitřku se semínky a i se slupkou nakrájela na kostky, které jsem uvařila doměkka. Pak jsem vodu scedila a dýni rozmixovala tyčovým mixérem.
-
Připravila jsem si těsto tak, že jsem všechny uvedené ingredience smíchala a důkladně prohnětla rukou. Těsto jsem zabalila do potravinové fólie a dala do lednice na cca půl hodiny. Zatímco těsto odpočívalo v lednici, připravila jsem si dýňovou náplň tak, že jsem všechny uvedené ingredience prošlehala, aby se důkladně spojily.
-
Těsto jsem natlačila do máslem vymazané formy, propíchala vidličkou a vložila do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 10 minut.
-
Na předpečené těsto jsem nalila dýňovou směs a pekla jsem cca půl hodiny. Po vychladnutí jsem dala do lednice zaležet přes noc.
-
Podle mě je to trochu kontroverzní dezert. Přece jen jsme zvyklí na chuť dýně ve slaných jídlech, jako např. dýňové pyré k masu. Příprava na sladko proto nemusí být pro každého tím správným šálkem čaje. Věřte ale, pokud si k dýňovému koláči dáte kopec šlehačky, budete se olizovat až za ušima.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů