Dýňový koláč

Žaneta Sládková, I feel GOOD

Výsledkem včerejšího večerního záchvatu vaření a pečení je i tento dýňový koláč. Největší radost mám z korpusu, který je bez obilné mouky, lepku a cukru, a až skončí dýňová sezona, dá se použít jako skvělý základ i pro jiné koláče a dorty! Takže 3x hurá!

Dýňový koláč

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
mouka mandlová z mandlových jader 150 g
máslo 40 g
mouka kokosová 40 g
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 10 g
vajíčka 2 kusy
sůl 2 špetky
máslo z lískových ořechů 20 g
dýně Hokkaido 700 g
mouka kokosová 40 g
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 10 g
vanilkový extrakt 1 lžička
skořice mletá 1 lžička
máslo 20 g
vajíčka 2 kusy
smetana ke šlehání, šlehačka 3 lžíce
ořechy pekanové 50 g

Postup přípravy

  1. Koláčovou formu si vysteleme pečícím papírem. Všechny ingredience do těsta smícháme a pomocí roboru nebo ručním hnětením vytvoříme těsto. Tím vysteleme dno i okraje pečící formy.

  2. Pokrájenou dýni povaříme v osolené vodě zhruba 10 minut a necháme ji vychladnout. Kokosouvou mouku, stévii, vanilku a skořici a dýni dáme do robotu a zpracujeme do hladké hmoty, pak břidáme máslo, smetanu, vejce a dopracujeme. Hladkou hmoutu nalijeme na plech se základním těstem a uhladíme.

  3. Na závěr posypeme pekanovými ořechy. Kdo se tolik nebrání cukrům, může ještě jemně zakápnout vršek koláče medem, javorákem nebo jiným sirupem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů zhruba 50 minut. A uždibovat máme tenhle koláč povoleno i večer!

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů