Dýňový koláč
Výsledkem včerejšího večerního záchvatu vaření a pečení je i tento dýňový koláč. Největší radost mám z korpusu, který je bez obilné mouky, lepku a cukru, a až skončí dýňová sezona, dá se použít jako skvělý základ i pro jiné koláče a dorty! Takže 3x hurá!
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mouka mandlová z mandlových jader | 150 g |
máslo | 40 g |
mouka kokosová | 40 g |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) | 10 g |
vajíčka | 2 kusy |
sůl | 2 špetky |
máslo z lískových ořechů | 20 g |
dýně Hokkaido | 700 g |
mouka kokosová | 40 g |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) | 10 g |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
skořice mletá | 1 lžička |
máslo | 20 g |
vajíčka | 2 kusy |
smetana ke šlehání, šlehačka | 3 lžíce |
ořechy pekanové | 50 g |
Postup přípravy
-
Koláčovou formu si vysteleme pečícím papírem. Všechny ingredience do těsta smícháme a pomocí roboru nebo ručním hnětením vytvoříme těsto. Tím vysteleme dno i okraje pečící formy.
-
Pokrájenou dýni povaříme v osolené vodě zhruba 10 minut a necháme ji vychladnout. Kokosouvou mouku, stévii, vanilku a skořici a dýni dáme do robotu a zpracujeme do hladké hmoty, pak břidáme máslo, smetanu, vejce a dopracujeme. Hladkou hmoutu nalijeme na plech se základním těstem a uhladíme.
-
Na závěr posypeme pekanovými ořechy. Kdo se tolik nebrání cukrům, může ještě jemně zakápnout vršek koláče medem, javorákem nebo jiným sirupem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů zhruba 50 minut. A uždibovat máme tenhle koláč povoleno i večer!
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů