Výsledkem včerejšího večerního záchvatu vaření a pečení je i tento dýňový koláč. Největší radost mám z korpusu, který je bez obilné mouky, lepku a cukru, a až skončí dýňová sezona, dá se použít jako skvělý základ i pro jiné koláče a dorty! Takže 3x hurá!
- 2h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mouka mandlová z mandlových jader 150 g |
150 g |
40 g |
40 g |
40 g |
40 g |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 10 g |
10 g |
2 kusy |
2 kusy |
2 špetky |
2 špetky |
20 g |
20 g |
Náplň | |
700 g |
700 g |
40 g |
40 g |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 10 g |
10 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
20 g |
20 g |
2 kusy |
2 kusy |
3 lžíce |
3 lžíce |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Koláčovou formu si vysteleme pečícím papírem. Všechny ingredience do těsta smícháme a pomocí roboru nebo ručním hnětením vytvoříme těsto. Tím vysteleme dno i okraje pečící formy.
-
Pokrájenou dýni povaříme v osolené vodě zhruba 10 minut a necháme ji vychladnout. Kokosouvou mouku, stévii, vanilku a skořici a dýni dáme do robotu a zpracujeme do hladké hmoty, pak břidáme máslo, smetanu, vejce a dopracujeme. Hladkou hmoutu nalijeme na plech se základním těstem a uhladíme.
-
Na závěr posypeme pekanovými ořechy. Kdo se tolik nebrání cukrům, může ještě jemně zakápnout vršek koláče medem, javorákem nebo jiným sirupem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů zhruba 50 minut.
A uždibovat máme tenhle koláč povoleno i večer!
Makronutrienty
29%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 863 kJ | 974 kJ |
Kalorická hodnota | 206 kcal | 233 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,37 g
2,85 g |
10,6 g
3,21 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,937 SVJ | 1,06 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,3 g
4,75 g |
18,4 g
5,35 g |
Bílkoviny | 6,62 g | 7,47 g |
Sůl | 0,233 g | 0,263 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů