Dýňový koláč

Broccolicious

Dýňová polévka je klasika, ale teprve když dýni upečete, ať už naslano nebo nasladko, poznáte ráj na zemi. Já tady mám dnes veganskou variantu dýňového koláče, po kterém se prostě utlučete. Stačí jeden kousek a řeknete si, že je na tom světě vlastně docela krásně. Opravdu, tohle umí jen hokkaido.

Dýňový koláč

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
hladká mouka pšeničná 1,5 hrnků
mléko sojové, rostlinný nápoj 100 ml
olej řepkový 2 lžíce
kypřící prášek do pečiva 0,5 kusu
cukr krystal 50 g
sůl 1 lžička
dýně Hokkaido 0,5 kusu
banány 2 kusy
tofu natural 1 kus
cukr krystal 150 g
skořice mletá 3 lžičky

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny na korpus vložíme do mísy a ručně vypracujeme těsto. Pokud je moc mazlavé přisypeme trochu mouky, pokud se drolí přilijeme trošku oleje. Nakonec by mělo těsto vypadat jako linecké, uplácáme z něj kouli a dáme aspoň na 15 minut chladit do lednice.

  2. Na náplň koláče si nejprve připravíme dýňové pyré. Z dýně vydlabeme semínka, nakrájíme ji na kostky a dáme vařit do vody na 20 - 30 minut, dokud není úplně měkká. Po uvaření slijeme vodu a dýni rozmixujeme na jemné pyré.

  3. Dýňové pyré vložíme spolu s rozmačkanými banány, rozdrobeným tofu, cukrem a skořicí do vyšší mísy a vše mixujeme ručním šlehačem. Náplň by měla mít hladkou konzistenci, takže pokud je moc hutná, přilijte trochu rostlinného mléka. Směs poté ochutnejte, jestli je dostatečně sladká a případně doslaďte.

  4. Z lednice si vyndejte těsto na korpus. Budeme potřebovat vyšší koláčovou formu, jejíž spodní část vyložíme pečicím papírem. Těsto můžete rozválet na tenký plát a formu jím vyložit, já si to ale ulehčuju a těsto jednoduše pěstí rovnoměrně roztlačím po celém dnu formy a trochu na její okraje.

  5. Do takto připravené formy vlijeme dýňovou náplň. Pečeme na 160° zhruba 55 minut. Poté troubu vypneme a trochu pootevřeme, koláč v ní však ještě tak 10 minut necháme, aby neměl teplotní šok a nesplaskl.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů