Dýňový dort - LC

Laduš

Tento nízkosacharidový dort je krásně vláčný a voňavý po skořici. Jeho chuť skvěle podtrhují vlašské ořechy, které k podzimu patří stejně jako dýně. Korpus je vydatnější s máslovým krémem, proto jsem nahoru zvolila pouze šlehačku a jemnou smetanovo-čokoládovou polevu. Malého množství kokosové mouky se bát nemusíte, nasaje vlhkost dýně. Zkuste a věřím, že si pochutnáte.

Dýňový dort - LC

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vajíčka 4 kusy
erythritol, sukrin 50 g
sůl 1 špetka
dýňové pyré 200 g
bílý jogurt smetanový 100 g
šťáva pomerančová čerstvá 2 lžíce
mandlová mouka 120 g
ořechy vlašské mleté 50 g
mouka kokosová 30 g
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky
skořice mletá 1 lžička
máslo čerstvé 120 g
kakaový prášek, holandské kakao 1 lžíce
erythritol, sukrin 4 lžičky
erythritol, sukrin 2 lžičky
čokoláda hořká, 80 - 90% 40 g
smetana ke šlehání, šlehačka 60 g
smetana ke šlehání, šlehačka 250 g
pomeranč 40 g

Postup přípravy

  1. Nejprve jsem si připravila dýňové pyré. Dýni jsem zbavila vnitřku se semínky a i se slupkou nakrájela na kostky, které jsem uvařila ve velmi mírně osolené vodě do měkka. Pak jsem vodu scedila a dýni rozmixovala tyčovým mixérem. Pyré jsem nechala vychladnout.

  2. Připravila jsem si všechny ostatní ingredience na korpus. Na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) jsem dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.

  3. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Trvá to cca 8 - 10 minut. Potom jsem zašlehala pomerančovou šťávu, jogurt a dýňové pyré. Nakonec jsem postupně přidávala smíchané suché ingredience a vše důkladně promíchala vařečkou. Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 40 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.

  4. Připravila jsem si máslový krém. Změklé máslo jsem spolu s kakaem a erythritolem prošlehala ručním mixérem do požadované jemné konzistence. Rozevřela jsem formu, ze dna korpusu jsem sloupla pečící papír a korpus jsem vrátila zpět na dno formy. Rozřízla jsem jej a horní polovinu dala stranou. Spodní část korpusu jsem natřela většinou máslového krému. Přiklopila jsem horním dílem korpusu a potřela zbytkem krému. Korpus jsem zpět zaklapla do obruče.

  5. Připravila jsem si polevu. V malém kastrolku jsem zahřála smetanu s erythritolem. Pak jsem kastrolek odstavila z ohně a přidala nalámanou čokoládu. Míchala jsem, dokud nevznikla hladká jednotná hmota. Polevu jsem nalila na dort a vložila jsem jej do ledničky, než poleva trochu ztuhla.

  6. Z pomeranče jsem ukrojila tři kolečka, ze kterých jsem odstranila slupku a dužinu nakrájela na malé dílky. Dort jsem jimi ozdobila. S kůrou by to vypadalo nejspíš lépe, ale na talíři by mělo být jen to, co se dá sníst. Dort jsem nechala přes noc zaležet v ledničce.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů