Dýňový dort - LC

Laduš

Dýňový dort - LC 2 další fotky

Je to takový podzimní low carb dezert, protože obsahuje nejen dýni, ale i ořechy a skořici.

Dort je krásně vláčný a lahodný. Ingrediencí je tam více, ty však spolu dohromady tvoří dokonalou harmonii chutí.

Postup přípravy

  1. Nejprve jsem si připravila dýňové pyré. Dýni (Hokkaido) jsem zbavila vnitřku se semínky a i se slupkou nakrájela na kostky, které jsem uvařila ve velmi mírně osolené vodě doměkka. Pak jsem vodu scedila a dýni rozmixovala tyčovým mixérem. Pyré jsem nechala vychladnout.

    Připravila jsem si všechny ostatní ingredience na korpus. Na dno dortové formy (zvolila jsem větší o průměru 24 cm, aby se korpus lépe propekl) jsem dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.

  2. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Potom jsem zašlehala pomerančovou šťávu, kokosový olej, citrónovou kůru a dýňové pyré. Nakonec jsem postupně přidávala smíchané suché ingredience a promíchala již jen vařečkou.

    Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 50 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.

  3. Krém jsem připravila tak, že jsem vyšlehala smetanu a mascarpone krátce prošlehala. Pak jsem obojí smíchala a již jsem nedoslazovala. (Zvýšit bílkoviny a snížit tuky můžete záměnou mascarpone za tvaroh.)

    Polevu jsem dělala tak, že jsem v kastrolku zahřála smetanu s erythritolem a kokosovým olejem. Pak jsem kastrolek odstavila z ohně a přidala nalámanou čokoládu. Míchala jsem, dokud nevznikla hladká jednotná hmota.

    Vychladlý korpus jsem položila na velký talíř, na něj rovnoměrně rozetřela smetanový krém a pak i lehce vychladlou čokoládovou polevu.

    Dort jsem nechala přes noc zaležet v ledničce.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte