Dýňový dort - LC

Laduš

Je to takový podzimní low carb dezert, protože obsahuje nejen dýni, ale i ořechy a skořici. Dort je krásně vláčný a lahodný. Ingrediencí je tam více, ty však spolu dohromady tvoří dokonalou harmonii chutí.

Dýňový dort - LC

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vajíčka 4 kusy
sůl 1 špetka
erythritol, sukrin 50 g
dýňové pyré 300 g
kokosový olej 50 g
šťáva pomerančová čerstvá 50 ml
citrónová kůra 2 lžičky
mandlová mouka 100 g
ořechy vlašské mleté 50 g
mouka kokosová 30 g
skořice mletá 1 lžička
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky
mascarpone 250 g
smetana ke šlehání, šlehačka 250 g
smetana ke šlehání, šlehačka 60 g
čokoláda hořká, 70 - 85% 50 g
kokosový olej 20 g
erythritol, sukrin 4 lžičky

Postup přípravy

  1. Nejprve jsem si připravila dýňové pyré. Dýni (Hokkaido) jsem zbavila vnitřku se semínky a i se slupkou nakrájela na kostky, které jsem uvařila ve velmi mírně osolené vodě doměkka. Pak jsem vodu scedila a dýni rozmixovala tyčovým mixérem. Pyré jsem nechala vychladnout. Připravila jsem si všechny ostatní ingredience na korpus. Na dno dortové formy (zvolila jsem větší o průměru 24 cm, aby se korpus lépe propekl) jsem dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.

  2. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Potom jsem zašlehala pomerančovou šťávu, kokosový olej, citrónovou kůru a dýňové pyré. Nakonec jsem postupně přidávala smíchané suché ingredience a promíchala již jen vařečkou. Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 50 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.

  3. Krém jsem připravila tak, že jsem vyšlehala smetanu a mascarpone krátce prošlehala. Pak jsem obojí smíchala a již jsem nedoslazovala. (Zvýšit bílkoviny a snížit tuky můžete záměnou mascarpone za tvaroh.) Polevu jsem dělala tak, že jsem v kastrolku zahřála smetanu s erythritolem a kokosovým olejem. Pak jsem kastrolek odstavila z ohně a přidala nalámanou čokoládu. Míchala jsem, dokud nevznikla hladká jednotná hmota. Vychladlý korpus jsem položila na velký talíř, na něj rovnoměrně rozetřela smetanový krém a pak i lehce vychladlou čokoládovou polevu. Dort jsem nechala přes noc zaležet v ledničce.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů