Je to takový podzimní low carb dezert, protože obsahuje nejen dýni, ale i ořechy a skořici.
Dort je krásně vláčný a lahodný. Ingrediencí je tam více, ty však spolu dohromady tvoří dokonalou harmonii chutí.
- 1h:20m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 24 cm | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
50 g |
50 g |
300 g |
300 g |
50 g |
50 g |
50 ml |
50 ml |
2 lžičky |
2 lžičky |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
30 g |
30 g |
1 lžička |
1 lžička |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
Krém | |
250 g |
250 g |
33% v krabičce 250 g |
250 g |
Poleva | |
60 g |
60 g |
50 g |
50 g |
20 g |
20 g |
4 lžičky |
4 lžičky |
Postup přípravy
-
Nejprve jsem si připravila dýňové pyré. Dýni (Hokkaido) jsem zbavila vnitřku se semínky a i se slupkou nakrájela na kostky, které jsem uvařila ve velmi mírně osolené vodě doměkka. Pak jsem vodu scedila a dýni rozmixovala tyčovým mixérem. Pyré jsem nechala vychladnout.
Připravila jsem si všechny ostatní ingredience na korpus. Na dno dortové formy (zvolila jsem větší o průměru 24 cm, aby se korpus lépe propekl) jsem dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Potom jsem zašlehala pomerančovou šťávu, kokosový olej, citrónovou kůru a dýňové pyré. Nakonec jsem postupně přidávala smíchané suché ingredience a promíchala již jen vařečkou.
Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 50 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.
-
Krém jsem připravila tak, že jsem vyšlehala smetanu a mascarpone krátce prošlehala. Pak jsem obojí smíchala a již jsem nedoslazovala. (Zvýšit bílkoviny a snížit tuky můžete záměnou mascarpone za tvaroh.)
Polevu jsem dělala tak, že jsem v kastrolku zahřála smetanu s erythritolem a kokosovým olejem. Pak jsem kastrolek odstavila z ohně a přidala nalámanou čokoládu. Míchala jsem, dokud nevznikla hladká jednotná hmota.
Vychladlý korpus jsem položila na velký talíř, na něj rovnoměrně rozetřela smetanový krém a pak i lehce vychladlou čokoládovou polevu.
Dort jsem nechala přes noc zaležet v ledničce.
Makronutrienty
20%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 192 kJ | 1 497 kJ |
Kalorická hodnota | 285 kcal | 358 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,04 g
2,93 g |
10,1 g
3,68 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,804 SVJ | 1,01 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
26,6 g
14,7 g |
33,4 g
18,5 g |
Bílkoviny | 5,72 g | 7,19 g |
Sůl | 0,275 g | 0,346 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů