Na českém trhu najdete během zimního období hned několik druhů dýní, které můžete v kuchyni využít na mnoho různých způsobů, a to jak do sladkých, tak i slaných receptů. Jedinou dýní, kterou běžně seženete během celého roku, je dýně máslová. Z ní si můžete vyrobit například tyto skvělé dýňové tolárky, které se hodí jako příloha k omáčkám místo knedlíků. Můžete si je upravit také na sladko jako lívance.
Dýňové tolárky lze stejně dobře vytvořit i z dýně hokkaido, která má navíc tu výhodu, že se nemusí loupat.
- 1h:10m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
200 g |
200 g |
3 kusy |
3 kusy |
2 lžičky |
2 lžičky |
na smažení 4 lžíce |
4 lžíce |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 150°C.
Dýni zbavíme slupky a jader, rozkrájíme na menší kusy a dáme péct přibližně na hodinu, dokud dýně nezměkne.
-
Upečenou dýni rozmixujeme a přimícháme vejce, mouku a sůl.
Tolárky smažíme na pánvi s trochou sádla nebo másla asi 1 minutu z každé strany.
Makronutrienty
69%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 618 kJ | 1 910 kJ |
Kalorická hodnota | 148 kcal | 457 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
20,3 g
1,77 g |
62,6 g
5,47 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,03 SVJ | 6,26 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,25 g
3,61 g |
19,3 g
11,2 g |
Bílkoviny | 2,65 g | 8,2 g |
Sůl | 1,02 g | 3,15 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů