Dýňové rizoto po jamajsku
Extrémně lahodné, zdravé a syté rizoto s kokosovou příchutí. Jde navíc o velmi jednoduchý recept bez smažení - vše se nasype do vody a nechá vařit.
- 50m
- 4 porce
- středně obtížné
- Evropská
- Historické
- Obědy a večeře
- Orestování
- Rostlinný původ
- Vaření
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
fazole červené | 170 g |
kokosové mléko | 275 ml |
dýně | 225 g |
mrkev | 2 kusy |
cibule | 1 kus |
pepř černý mletý | 1 špetka |
sůl | 1,5 lžiček |
tymián sušený | 0,2 lžičky |
rýže natural | 225 g |
Postup přípravy
-
Den předem namočené fazole dáme vařit do velkého hrnce s vodou alespoň 1h (fazole z konzervy stačí slít a nevařit). Když jsou fazole uvařené, přidáme kokosové mléko a všechny ostatní suroviny: Oloupeme dýni (hokkaido necháme se slupkou), odstraníme semínka a nakrájíme na kostky (asi 1-2 cm). Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Přidáme do vody k fazolím a okořeníme čerstvě drceným pepřem, tymiánem a solí. Nakonec přidáme propláchnutou rýži natural (bílá by se rozvařila příliš brzy) a dolijeme vodu v hrnci tak, aby její hladina byla asi 1 nebo 2 cm nad zeleninou a rýží.
-
Přivedeme do varu, dobře přikryjte pokličkou a povařte na mírném plameni 25 minut (nebo kolik je napsáno na obalu rýže), čas od času zkontrolujte a v případě potřeby dolijte trochu vody. Vyžaduje-li rýže 45 minut, doporučuji přidat dýni a mrkev ke směsi až po 25 minutách vaření (jinak se zcela rozvaří).
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů