Extrémně lahodné, zdravé a syté rizoto s kokosovou příchutí. Jde navíc o velmi jednoduchý recept bez smažení - vše se nasype do vody a nechá vařit.
- 50m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Rizoto | |
---|---|
170 g |
170 g |
275 ml |
275 ml |
225 g |
225 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
0,2 lžičky |
0,2 lžičky |
225 g |
225 g |
Postup přípravy
-
Den předem namočené fazole dáme vařit do velkého hrnce s vodou alespoň 1h (fazole z konzervy stačí slít a nevařit). Když jsou fazole uvařené, přidáme kokosové mléko a všechny ostatní suroviny: Oloupeme dýni (hokkaido necháme se slupkou), odstraníme semínka a nakrájíme na kostky (asi 1-2 cm). Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Přidáme do vody k fazolím a okořeníme čerstvě drceným pepřem, tymiánem a solí. Nakonec přidáme propláchnutou rýži natural (bílá by se rozvařila příliš brzy) a dolijeme vodu v hrnci tak, aby její hladina byla asi 1 nebo 2 cm nad zeleninou a rýží.
-
Přivedeme do varu, dobře přikryjte pokličkou a povařte na mírném plameni 25 minut (nebo kolik je napsáno na obalu rýže), čas od času zkontrolujte a v případě potřeby dolijte trochu vody. Vyžaduje-li rýže 45 minut, doporučuji přidat dýni a mrkev ke směsi až po 25 minutách vaření (jinak se zcela rozvaří).
Makronutrienty
71%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 787 kJ | 2 331 kJ |
Kalorická hodnota | 188 kcal | 557 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,5 g
2,41 g |
84,4 g
7,14 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,85 SVJ | 8,44 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,19 g
5,03 g |
18,3 g
14,9 g |
Bílkoviny | 5,66 g | 16,7 g |
Sůl | 0,863 g | 2,56 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů