Zdravé bezlepkové pečivo s dýní, vláčné housky zachutnají i vám...
- 1h:30m
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
bezlepková mouka, univerzální směs Schar mix B 400 g |
400 g |
50 g |
50 g |
200 g |
200 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
5 g |
5 g |
8 g |
8 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
6 g |
6 g |
370 ml |
370 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Tip: pokud chcete těsto pikantnější a rovnou ochucené přidejte na kostičky nakrájenou, opraženou a okapanou slaninu, kdo smí přidá k tomu n kostičky sýr cheddar a zapracuje do těsta ve druhé fázi s tukem.....
-
Moučnou směs promícháme se škrobem, přidáme sůl, kypřidlo, xantan, kmín. Promícháme. Do prostřed směsi dáme cukr a na něj sušené droždí. Opět promícháme. Přidáme teplou vodu a dýňové pyré. Vytvoříme rukou vláčné těsto, které necháme v teple cca 1 hodinu kynout v kynoucí míse s poklopem.
-
Po vykynutí přidáme rozpuštěné sádlo a prohněteme vláčné těsto, které rozdělíme na 8 stejných bochánků, které v rukách prohněteme a provázkem omotáme do tvaru kulatých balíčků, ale opatrně jen do třetiny těsta, aby jsme provázkem těsto nenařezali na kousky.
-
Balíčky postříkáme střičkou slanou vodou a necháme hodinu ještě dokynout. Mezitím vyhřejeme troubu na 250 °C. Na dno přidáme hrnec s vodou. Po vyhřátí vložíme plech s houstičkami dýněmi do trouby, můžeme potřít teplou vodou s olejem či sádlem. Pečeme cca 10 minut na vysokou teplotu, pak troubu odvětráme, stáhneme na 190 (můžeme vytáhnout i hrnec s vodou) a dopékáme cca 5-10 minut.
-
Po upečení necháme vychladnout na mřížce a opatrně odstraníme pomocí nůžek provázek. Chutnají výborně s humusem či jinou pomazánkou.
Z těsta lze upéct i bochníček chleba....
Makronutrienty
89%
3%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Sacharidy
z toho cukry |
37,9 g
2,51 g |
51,6 g
3,41 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,79 SVJ | 5,16 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,41 g
1,32 g |
4,65 g
1,79 g |
Bílkoviny | 1,14 g | 1,55 g |
Sůl | 0,898 g | 1,22 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů