Začíná podzimní dýňování :)
- 45m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
250 ml |
250 ml |
1 špetka |
1 špetka |
1 g |
1 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Navrch | |
sýr parmazánového typu, strouhaný 20 g |
20 g |
4 snítky |
4 snítky |
Postup přípravy
-
Očištěnou dýni nakrájíme na menší kostičky, dáme do hrnce a zalijeme vodou, aby byla potopená, ale ne víc. Uvaříme doměkka.
-
K dýni přidáme mouku, mléko a rozmixujeme. Ochutíme muškátovým květem, oříškem, solí a pepřem.
Polévku vrátíme na sporák a necháme na mírné teplotě vařit ještě 5 minut. Když je polévka moc hustá, můžeme naředit mlékem.
-
Polévku naservírujeme na misky, posypeme na jemno nasekanou bazalkou a nastrouhaným parmezánem. Nakonec ozdobíme celými lístky bazalky.
Makronutrienty
72%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 163 kJ | 487 kJ |
Kalorická hodnota | 38,9 kcal | 116 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,15 g
3,1 g |
21,4 g
9,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,715 SVJ | 2,14 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,608 g
0,367 g |
1,82 g
1,1 g |
Bílkoviny | 2,13 g | 6,37 g |
Sůl | 0,563 g | 1,69 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů