Dýňová polévka - LC
Rozhodla jsem se polévku směřovat trochu do Indie a udělala jsem dobře. Kvůli příteli jsem to s kořením moc nepřeháněla, je tam cítit v takové příjemné rovině. O něco dominantnější je pikantnost, která však není přehnaná. Ve výsledku je to velmi lahodná polévka, která obzvlášť v chladném počasí zahřeje. Přítel si dokonce ještě přidal.
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
- Halloween
- Historické
- Indická
- Lchf, low carb
- Mixér
- Obědy a večeře
- Orestování
- Paleo
- Polévky
- Primal
- Svačiny a přesnídávky
- Vaření
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
- Whole30
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
dýně Hokkaido | 500 g |
máslo přepuštěné, ghí | 1 lžíce |
cibule | 1 kus |
česnek stroužky | 2 kusy |
zázvor, čerstvý kořen | 2 cm |
koriandr mletý | 0,5 lžičky |
kořenicí směs garam masala | 0,5 lžičky |
chilli sušené mleté | 0,5 lžičky |
kurkuma mletá | 0,5 lžičky |
rajský protlak | 1 lžíce |
vývar zeleninový domácí | 500 ml |
kokosové mléko | 200 ml |
sůl | 3 špetky |
dýňová semínka | 3 lžíce |
Postup přípravy
-
Na rozehřátém tuku jsem orestovala cibuli dozlatova. Ke konci jsem přidala česnek. Poté jsem přidala sypké koření se zázvorem a protlakem a nechala ještě trochu zarestovat. Pokud se vám koření přichytí ke dnu, nedělejte si hlavu, je to normální. Ono se to pak s tekutinou krásně pustí. Do kastrolu jsem vložila dýni, přilila vývar (pokud je třeba, přilijte ještě i vodu) a pořádně vše promíchala. Nechala jsem vařit do změknutí dýně, asi 20 minut.
-
Odstavila jsem z ohně a vše důkladně promixovala tyčovým mixérem. Vrátila jsem kastrol zpět na plotnu, přidala kokosové mléko, dle chuti osolila a nechala ještě krátce provařit. Na talíři jsem polévku ozdobila nasucho opraženými dýňovými semínky.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů