Vzhledem jsem se nechala inspirovat lowcarb mechovým dortem. Myslím, že oranžová polokoule je stejně efektní, jako zelená. Jen musíme přidat trochu potravinářského barviva, aby byla výrazně oranžová. Navíc nádherně voní po dýních a přidaném koření. No a chuť je klasicky lahodně dýňová. Abych ji nepřebila, zvolila jsem pouze smetanový krém a pražené ořechy, které se k dýni hodí.
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme, přidáme k nim 40 g sladidla a došleháme na tuhý sníh. Žloutky se sladidlem šleháme do bílé pěny. Dýňové pyré s barvivem vmícháme k vyšlehaným žloutkům. Smícháme suché přísady, přidáme je do směsi a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků, aby pěna nespadla. Rozetřeme na velký plech vyložený pečicím papírem, který ještě potřeme olejem. Vložíme do trouby a pečeme cca 10-15 minut.
Makronutrienty
3%
55%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 599 kJ | 165 kJ |
Kalorická hodnota | 143 kcal | 39,4 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
0,72 g
0,37 g |
0,198 g
0,102 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,072 SVJ | 0,02 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,51 g
3,13 g |
2,62 g
0,86 g |
Bílkoviny | 12,6 g | 3,45 g |
Sůl | 0,34 g | 0,094 g |
Alergeny
- 3. Vejce a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů