DÝŇÁČEK - LC

Sladce nesladce

DÝŇÁČEK - LC

Vzhledem jsem se nechala inspirovat lowcarb mechovým dortem. Myslím, že oranžová polokoule je stejně efektní, jako zelená. Jen musíme přidat trochu potravinářského barviva, aby byla výrazně oranžová. Navíc nádherně voní po dýních a přidaném koření. No a chuť je klasicky lahodně dýňová. Abych ji nepřebila, zvolila jsem pouze smetanový krém a pražené ořechy, které se k dýni hodí.

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme, přidáme k nim 40 g sladidla a došleháme na tuhý sníh. Žloutky se sladidlem šleháme do bílé pěny. Dýňové pyré s barvivem vmícháme k vyšlehaným žloutkům. Smícháme suché přísady, přidáme je do směsi a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků, aby pěna nespadla. Rozetřeme na velký plech vyložený pečicím papírem, který ještě potřeme olejem. Vložíme do trouby a pečeme cca 10-15 minut.

  2. Upečený korpus vyndáme z trouby, odřízneme boky a překlopíme na chladicí mřížku. Necháme vychladnout. Do ještě horké trouby dáme na chvíli rozvonět a opražit ořechy. Z vychladlého korpusu si vyřízneme dvě kola. Přibližně 21 cm a 19 cm. Pokud jsme měli menší plech, můžeme vyříznout jen jedno velké kolo. Zbytek korpusu vložíme po částech do mixéru a párkrát lehce promixujeme, aby nám vznikla posypka. Nemixujeme dlouho, jen dvě vteřiny, abychom neumixovali pastu.

  3. Vyšleháme si smetanu dotuha. Mascarpone prošleháme se sladidlem a vmícháme šlehačku. Na první větší korpus natřeme o třetinu krému a zarovnáme. Přiklopíme druhým korpusem, potřeme trochu krémem a posypeme vychladlými ořechy, a navrstvíme zbytek krému. Hezky ho rozetřeme i kolem dokola dortu a mírně zaoblíme hrany. Nejtěžší částí je, si pohrát s posypkou. Pěkně rovnoměrně s ní dort obsypat a poté přitlačit. Pak už jen dáme vychladit.

  4. Recept na mechový a ostatní dorty najdete již brzy v nové kuchařce nízkosacharidové dorty 👇

    https://www.sladcenesladce.cz/

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte