- 1h
- 24 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
2 hrnky |
2 hrnky |
1,5 hrnků |
1,5 hrnků |
1 hrnek |
1 hrnek |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
Navrch | |
500 g |
500 g |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Máslo (nebo tuk) ušleháme s celým vejcem a cukrem do pěny. Přidáme mléko, mouku a prášek do pečiva. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu obarvíme kakaem.
-
Na dno pekáče o velikosti cca 28 x 38 cm dáme pečící papír, nalijeme tmavou část těsta, pak světlou a na to řeznou stranou nahoru půlky švestek, které obalíme v cukru.
Pečeme asi 30 minut na 200 °C. Těsně před dopečením posypeme mandlovými lupínky a na minutku koláč ještě zapečeme.
Makronutrienty
67%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 143 kJ | 972 kJ |
Kalorická hodnota | 273 kcal | 232 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
36,4 g
15,1 g |
31 g
12,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,64 SVJ | 3,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,5 g
2,83 g |
10,6 g
2,4 g |
Bílkoviny | 5,32 g | 4,52 g |
Sůl | 0,21 g | 0,179 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů