DVOJCTIHODNÉ KOLÁČE

Danula

Účastní se soutěže: Grilovací sezóna

DVOJCTIHODNÉ KOLÁČE

Z oblohy se sice dneska po ránu sneslo ještě pár sněhových vloček, ale příroda už cítí příchod jara. Jako na povel všechno pučí a zelená se...

Musela jsem odnést dědovi a babičce čerstvou víkendovou "výslužku", ale přísahám, že teď už tu budu až do pondělka zavřená a přilepená na radiátoru.

Postup přípravy

  1. V hrnečku si ohřejeme trochu mléka, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci hladké mouky, důkladně rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy vsypeme mouku (já míchám hladkou s polohrubou, ale není to nutné, stačí hladká), vlijeme kvásek, přidáme žloutky, olej, sůl a zbytek vlažného mléka a vymícháme hladké nelepivé těsto. Necháme v teple pěkně vykynout.

  2. Vykynuté rozdělíme na 24 bochánků, necháme pod igelitem ještě asi 10 minutek odpočinout a poté jednotlivě plníme tvarohem jako buchty, ukládáme na plech s pečícím papírem spojem dolů, zploštíme do tvaru koláče a necháme kynout pod igelitem cca 30 minut.

  3. Pak do každého uděláme důlek (já používám po vzoru svojí babičky vajíčko omotané kapesníčkem), když udělám všechny důlky, rozklepnu ho, rozšlehám a potírám s ním koláče), naplníme povidly, okraje potřeme vejcem a celé posypeme drobenkou.

  4. Pečeme asi 25 minut na 170 stupňů. Hotové vyndám na mřížku a zastříknu rumem.

    Pozn.: V pekárně je lepší zadělat jen poloviční množství.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte