Pro někoho je to noční můra, ale pro nás doma neskutečná dobrota. Kuba už se po letošní distanční výuce do svých kalhot stejně nenasouká, takže vědom si toho, že už nic nezachrání, si byl přidat a nás čeká nucený výlet do obchoďáku...
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Ledvinky | |
---|---|
600 g |
600 g |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
200 g |
200 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
750 ml |
750 ml |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 špetky |
2 špetky |
100 ml |
100 ml |
Postup přípravy
-
Cca 600g ledvinek (očistit, vyřezat močové cesty a důkladně omýt), 1 cibule (nadrobno), 2 lžíce sádla, 2 nožky libového párku (na čtvrtkolečka), 1 lžíce mleté papriky (dala jsem zauzenou), 750ml hovězího vývaru, 3 lžíce hladké mouky, sůl, mletý černý pepř, 100ml smetany ke šlehání.
-
Ledvinky přes noc namočíme do mléka. Druhý den je propláchneme, nakrájíme na tenké plátky, dvakrát až třikrát je povaříme vždy v čisté vodě a nakonec opět dobře propláchneme studenou tak, abychom odstranili sraženiny.
-
Cibuli necháme na sádle zesklovatět, poté přidáme párek a lehce orestujeme. Přihodíme připravené ledvinky, zarestujeme, přidáme papriku, opět zarestujeme, zalijeme vývarem, opepříme, osolíme a podusíme doměkka. Já je vařím v tlakovém hrnci cca 30 minut.
Poté zahustím záklechtkou z trochy studeného vývaru a z hladké mouky, nechám asi 10 minut provařit, zjemním smetanou a dochutím dle potřeby.
Makronutrienty
17%
43%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 452 kJ | 1 375 kJ |
Kalorická hodnota | 108 kcal | 329 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,05 g
0,457 g |
9,28 g
1,39 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,305 SVJ | 0,928 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,31 g
3,41 g |
22,2 g
10,4 g |
Bílkoviny | 7,8 g | 23,7 g |
Sůl | 0,777 g | 2,36 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů