Dort Victoria s kokosem a limetkou - LC

Laduš

Dort Victoria (Victoria sponge nebo také Victoria sandwich cake) je anglický piškotový dort. Jeho jméno pochází od královny Victorie, která si ho prý ráda pravidelně dopřávala. Dort má dvě vrstvy piškotu. Tradiční zdobení dortu bylo jednoduché - obě vrstvy se pouze spojily džemem a nahoře se posypal cukrem. To už je sama o sobě výborná kombinace, kterou skvěle může doplnit ještě šlehačka. Koneckonců, dort má být jednoduchý. I když dnes už se dělají různé náplně a zdobení, jako např. máslové či smetanové krémy. Technika přípravy těsta se liší od klasického piškotu v tom, že se nešlehají celá vejce nebo zvlášť sníh z bílků, ale vejce se po jednom zapracovávají do našlehaného másla. Mě k upečení tohoto dortu inspiroval recept slavného irského šéfkuchaře Roryho O'Connella. :)

Dort Victoria s kokosem a limetkou - LC

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
máslo čerstvé 170 g
erythritol, sukrin 70 g
sůl 1 špetka
vajíčka 4 kusy
vanilkový extrakt 1 lžička
mandlová mouka 170 g
kokos sušený, strouhaný 50 g
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky
limetková šťáva 2 lžíce
máslo čerstvé 50 g
mascarpone 250 g
smetana ke šlehání, šlehačka 250 g
erythritol, sukrin 2 lžičky
vanilkový extrakt 0,5 lžičky
limetková šťáva 2 lžíce
kokos sušený, strouhaný 40 g
maliny sušené mrazem 5 g

Postup přípravy

  1. Na korpus je lepší použít formu menšího průměru (cca 20 cm, ale skvěle by se hodila i o průměru18 cm). Ideální by bylo mít dvě stejné formy a těsto do nich rozdělit. Pokud stejně jako já máte jen jednu formu (mám o průměru 22 cm), musíte si s ní vystačit a korpus pak překrojit. Na dno formy (forem) dáme pečící papír a po obvodu zevnitř vymažeme máslem.

  2. V míse důkladně prošleháme máslo s erythritolem a solí. Pak postupně po jednom zašleháme vejce. Dále vanilku, šťávu a kůru z limetky. Nakonec po částech vmícháme mandlovou mouku smíchanou s kokosem a práškem do pečiva. Vznikne nám husté těsto, které přendáme do formy (nebo rozdělíme stejnoměrně do dvou forem) a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů. Pokud budete péct ve dvou formách, doba pečení bude cca 20 - 25 minut. V jedné formě cca 35 - 40 minut. Záleží na typu trouby. Zkuste špejlí. Povrch má být krásně zlatavý.

  3. Na krém prošleháme máslo s erythritolem. Přidáme všechny ostatní ingredience kromě smetany a opět prošleháme. Ze smetany ušleháme šlehačku, kterou promícháme s krémem. Vychladlý korpus rozřízneme, spodní část korpusu natřeme částí krému, přiklopíme a nahoru natřeme zbytek krému. Nezapomeneme natřít dort i po obvodu.

  4. Kokos opražíme nasucho na pánvi za stálého promíchávání. Dejte pozor, abyste ho nepřipálili. Po vychladnutí s ním posypeme dort seshora i po obvodu. Dále posypeme nastrouhanou kůrou z limetky a prachem z lyofilizovaných malin. Dáme vychladit do lednice přes noc.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů