Na četná přání jsem sepsala recept na tento lowcarb dort. Ale je to trochu náročnější na čas i práci.
facebook.com/sladcenesladce/
- 1h:30m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Karamel | |
---|---|
40 g |
40 g |
40 g |
40 g |
200 ml |
200 ml |
Korpusy | |
7 kusů |
7 kusů |
30 g |
30 g |
150 g |
150 g |
Krém | |
200ml + 100ml 300 ml |
300 ml |
7 kusů |
7 kusů |
50 g |
50 g |
200 g |
200 g |
1 g |
1 g |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 170 °C. Připravíme si dva plechy s pečicími papíry, na které
nakreslíme kola o průměru 25 cm a otočíme (aby se nám tužka neobtiskla do těsta). Papíry ještě potřeme olejem. Bílky vyšleháme, přisypeme sladidlo a sošleháme do tuha. Opatrně vmícháme mleté ořechy
Těsto rozdělíme na poloviny a rozetřeme na připravená kola. Vložíme do trouby a pečeme do krásné zlaté barvy. Ihned po
upečení stáhneme pečicí papír a necháme vychladnout.
-
Připravíme si karamel: v pánvi na mírném ohni rozpustíme xylitol a přidáme máslo. Mícháme, až se vše propojí
a mírně zhnědne. Poté opatrně vmícháme smetanu a povaříme, dokud karamel nemá konzistenci omáčky.
Necháme chladnout a připravíme si krém.
-
Ohřejeme 100ml smetany a rozmícháme v ní 50g čokolády. Na vrch dortu střídavě dáváme lžící čokoládové směsi a lžící slaného krému. Nakonec lehce promícháme krouživými tahy opačným koncem lžíce. Dáme vychladit a poté dozdobíme plátky pražených mandlí a kousky čokolády.
-
Dvě třetiny bez soli použijeme na sestavení dortu. Vychladlé korpusy jimi spojíme a celý dort obmažeme. Dáme chladit.
-
Ohřejeme 100ml smetany a rozmícháme v ní 50g čokolády. Na vrch dortu střídavě dáváme lžící čokoládové směsi a lžící slaného krému. Nakonec lehce promícháme krouživými tahy opačným koncem lžíce. Dáme vychladit a poté dozdobíme plátky pražených mandlí a kousky čokolády.
Mé kuchařky 👇
https://www.sladcenesladce.cz/
Makronutrienty
24%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 594 kJ | 1 893 kJ |
Kalorická hodnota | 381 kcal | 453 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,2 g
2,37 g |
15,6 g
2,82 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,32 SVJ | 1,56 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
35,9 g
18 g |
42,6 g
21,4 g |
Bílkoviny | 6,16 g | 7,31 g |
Sůl | 0,192 g | 0,228 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů