Dort Slaný karamel
Na četná přání jsem sepsala recept na tento lowcarb dort. Ale je to trochu náročnější na čas i práci. facebook.com/sladcenesladce/
- 1h:30m
- 12 porcí
- středně obtížné
- Dorty
- Evropská
- Jedlé dárky
- Lchf, low carb
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Pečení
- Primal
- Slavnostní tabule
- Vaření
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
- Velikonoce
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
xylitol, cukr březový | 40 g |
máslo čerstvé | 40 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 200 ml |
vaječný bílek | 7 kusů |
xylitol, cukr březový | 30 g |
ořechy vlašské mleté | 150 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 300 ml |
žloutky | 7 kusů |
xylitol, cukr březový | 50 g |
máslo čerstvé | 200 g |
sůl hrubá | 1 g |
čokoláda hořká, 80 - 90% | 50 g |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 170 °C. Připravíme si dva plechy s pečicími papíry, na které nakreslíme kola o průměru 25 cm a otočíme (aby se nám tužka neobtiskla do těsta). Papíry ještě potřeme olejem. Bílky vyšleháme, přisypeme sladidlo a sošleháme do tuha. Opatrně vmícháme mleté ořechy Těsto rozdělíme na poloviny a rozetřeme na připravená kola. Vložíme do trouby a pečeme do krásné zlaté barvy. Ihned po upečení stáhneme pečicí papír a necháme vychladnout.
-
Připravíme si karamel: v pánvi na mírném ohni rozpustíme xylitol a přidáme máslo. Mícháme, až se vše propojí a mírně zhnědne. Poté opatrně vmícháme smetanu a povaříme, dokud karamel nemá konzistenci omáčky. Necháme chladnout a připravíme si krém.
-
Ohřejeme 100ml smetany a rozmícháme v ní 50g čokolády. Na vrch dortu střídavě dáváme lžící čokoládové směsi a lžící slaného krému. Nakonec lehce promícháme krouživými tahy opačným koncem lžíce. Dáme vychladit a poté dozdobíme plátky pražených mandlí a kousky čokolády.
-
Dvě třetiny bez soli použijeme na sestavení dortu. Vychladlé korpusy jimi spojíme a celý dort obmažeme. Dáme chladit.
-
Ohřejeme 100ml smetany a rozmícháme v ní 50g čokolády. Na vrch dortu střídavě dáváme lžící čokoládové směsi a lžící slaného krému. Nakonec lehce promícháme krouživými tahy opačným koncem lžíce. Dáme vychladit a poté dozdobíme plátky pražených mandlí a kousky čokolády. Mé kuchařky 👇 https://www.sladcenesladce.cz/
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů