Dort Slaný karamel

Sladce nesladce

Na četná přání jsem sepsala recept na tento lowcarb dort. Ale je to trochu náročnější na čas i práci. facebook.com/sladcenesladce/

Dort Slaný karamel

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
xylitol, cukr březový 40 g
máslo čerstvé 40 g
smetana ke šlehání, šlehačka 200 ml
vaječný bílek 7 kusů
xylitol, cukr březový 30 g
ořechy vlašské mleté 150 g
smetana ke šlehání, šlehačka 300 ml
žloutky 7 kusů
xylitol, cukr březový 50 g
máslo čerstvé 200 g
sůl hrubá 1 g
čokoláda hořká, 80 - 90% 50 g

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Připravíme si dva plechy s pečicími papíry, na které nakreslíme kola o průměru 25 cm a otočíme (aby se nám tužka neobtiskla do těsta). Papíry ještě potřeme olejem. Bílky vyšleháme, přisypeme sladidlo a sošleháme do tuha. Opatrně vmícháme mleté ořechy Těsto rozdělíme na poloviny a rozetřeme na připravená kola. Vložíme do trouby a pečeme do krásné zlaté barvy. Ihned po upečení stáhneme pečicí papír a necháme vychladnout.

  2. Připravíme si karamel: v pánvi na mírném ohni rozpustíme xylitol a přidáme máslo. Mícháme, až se vše propojí a mírně zhnědne. Poté opatrně vmícháme smetanu a povaříme, dokud karamel nemá konzistenci omáčky. Necháme chladnout a připravíme si krém.

  3. Ohřejeme 100ml smetany a rozmícháme v ní 50g čokolády. Na vrch dortu střídavě dáváme lžící čokoládové směsi a lžící slaného krému. Nakonec lehce promícháme krouživými tahy opačným koncem lžíce. Dáme vychladit a poté dozdobíme plátky pražených mandlí a kousky čokolády.

  4. Dvě třetiny bez soli použijeme na sestavení dortu. Vychladlé korpusy jimi spojíme a celý dort obmažeme. Dáme chladit.

  5. Ohřejeme 100ml smetany a rozmícháme v ní 50g čokolády. Na vrch dortu střídavě dáváme lžící čokoládové směsi a lžící slaného krému. Nakonec lehce promícháme krouživými tahy opačným koncem lžíce. Dáme vychladit a poté dozdobíme plátky pražených mandlí a kousky čokolády. Mé kuchařky 👇 https://www.sladcenesladce.cz/

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů